Bizarne tajne najdugovečnijih ljudi: Jedite jaja, pijte vino i izbegavajte muškarce

Slobodanka Ćorić Vesti 04.04.2024 16:17 0

Za Olive Edvards, 110-godišnju baku iz Severnog Jorkšira, dugovečnost znači tri obroka dnevno. Često jede losos i špargle, ali je priznala i da je zbog tvrdoglavosti dočekala starost

dugovečni ljudi

Printscreen/Instagram

Najstariji živi čovek na svetu preminuo je nedavno, samo dva meseca pre svog 115. rođendana. Venecuelanac Huan Visente Perez Mora iza sebe je ostavio 11 dece, 41 unučad, 18 praunučadi i 12 čukununučadi. Bivši farmer postao je najstariji muškarac u Venecueli 2020. godine, a Ginisova knjiga rekorda ga je u maju 2022. zvanično priznala za najstarijeg čoveka na svetu.

Šta možemo naučiti o tajnama dugovečnosti od najstarijih ljudi i njihovih života? Da, 'Pazim šta jedem i ostajem aktivan' su očigledni odgovori, ali neki su neočekivani i iznenađujući i buntovni ili čak čudni.

 

Jedan primer je Ema Morano, koja je bila najstarija živa osoba na svetu do svoje smrti u 117. godini 2017. Rođena 1899. godine u italijanskom regionu Pijemont, ona je za Bi-Bi-Si rekla da su njene godine rezultat dobre genetike, ali i ishrane zasnovane na jajima.

Naime, više od 90 godina svog života jela je tri jaja dnevno, od kojih su dva bila sirova. Takođe je izjavila da je izbegla nasilni brak, koji je takođe smatrala ključnim elementom za dug život. OBIT - Najstarija osoba na svetu Ema Morano umrla je u 117.

- Nisam želela da bilo ko dominira mojim životom - rekla je za Njujork tajms. Druga žena koja je svoju starost pripisala izbegavanju muškaraca bila je Džesi Galan, najstarija živa Škotlanđanka koja je umrla 2015. godine u dobi od 109 godina.

U intervjuu za STV Nevs, Džesi je svoju dugovečnost svela na tri ključne stvari: „Mnogo vežbanja, topla činija kaše svako jutro i nikad se nisam udavala“.

- Muškarci su više nevolje nego što vrede - dodala je Džesi.

Za najstariju živu monahinju, 115-godišnju Inah Kanabaro Lukas iz Brazila, tajna dugovečnosti je molitva.

Vera je bila važna i za Džeralin Teli iz Mičigena, SAD, koja je pre smrti 2015. godine proglašena za najstariju osobu na svetu i imala je 116 godina. Bila je izuzetno religiozna i živela je svoj život tretirajući druge onako kako je želela da se prema njoj ophode. Pored njene aktivne vere, za Tajm je rekla da je tajna njene dugovečnosti ishrana bogata svinjetinom, uključujući svinjske noge i uši.
Mnogi drugi stogodišnjaci su isticali da je hrana neophodna na putu do dugovečnosti.

Ričard Overton, veteran Drugog svetskog rata koji je doživeo 112 godina, rekao je da mu je život produžio sladoled, zajedno sa cigarama.

Dženi Kalment, koja je umrla 1997. godine u 122. godini, svoju je dugovečnost pripisala maslinovom ulju, vinu, cigaretama i čokoladi. Pila je porto svaki dan i pušila većinu svog života, prestala je samo pet godina pre smrti.

Za Olive Edvards, 110-godišnju baku iz Severnog Jorkšira, dugovečnost znači tri obroka dnevno. Često jede losos i špargle, ali je priznala i da je zbog tvrdoglavosti dočekala starost.

Etel Keterham, najstarija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja sada ima 114 godina, otkrila je za Telegraf da voli „sve umereno“, ali s vremena na vreme uživa u čokoladnoj torti.

Brazilac Bernardo LaPalo, koji je doživeo 114 godina, pohvalio se da je svakodnevno imao masaže maslinovim uljem. U intervjuu za National Geographic otkrio je svoju dnevnu rutinu.

- Ustajem u 3:30 ili 4 ujutru, prošetam, istuširam se, namažem telo maslinovim uljem, napravim doručak. Stres je ubica, tata mi je rekao da je važno odvojiti vreme da se opustiš i vežbaš mozak, na primer rešavanjem ukrštenih reči – naveo je on.


Japanac Hiroemon Kimura, koji je u jednom trenutku pre smrti 2013. godine sa 113 godina bio proglašen za najstariju živu osobu, rekao je da svakog jutra ustaje sa suncem, svakodnevno čita novine i prestaje da jede kada mu je stomak 80. posto puna, piše Mirror.

Komentari (0)
Loading