,,Budi muškarac": Postoje 3 razloga zašto je našim partnerima teško da iskažu emocije, jedan posebno iznenađuje

Vesti 31.03.2024 09:03 0

Društvena očekivanja i uslovljenost detinjstva često uče muškarce da budu grubi i neemotivni...

čovek

Shutterstock

Iako su žene otvorenije u pokazivanju svojih emocija od muškaraca, postoje muškarci koji su veoma emotivni i lako mogu da kažu šta osećaju. Ipak, istraživači pokušavaju da otkriju zašto se muškarci ne izražavaju kao žene.

„Osećam se kao da ga nije briga", fraza je koju žene često izgovaraju kada ne mogu da dobiju povratnu informaciju o osećanjima svog partnera. Ali da li je to zaista tačno? Dok statistika pokazuje da su žene podložnije depresiji i anksioznosti, i muškarci mogu imati problema sa mentalnim zdravljem.

ilustracija

Shutterstock

 

Tako će preko 30% muškaraca doživeti depresiju u nekom trenutku svog života, a otprilike 9% svakodnevno doživljava depresiju ili anksioznost. Uprkos društvenim očekivanjima od muškaraca da sakriju svoje emocije, ključno je prepoznati važnost rješavanja problema mentalnog zdravlja i kod muškaraca. Evo nekoliko razloga zašto muškarci kriju svoja osećanja.

Društveni pritisak

Čini se da uobičajena fraza ,,budi muškarac" igra značajnu ulogu u skrivanju emocija kod muškaraca. Ovaj termin (na engleskom „man up“) Kembridž rečnik engleskog jezika definiše kao „da se hrabrije nosi sa nečim“, a to je samo jedan društveni pritisak koji iskrivljuje percepciju muškosti.

Prema istraživanju koje je sprovela dobrotvorna organizacija za zdravlje muškaraca Movember, skoro jedna trećina muškaraca oseća pritisak da izgleda muževno, dok mlađi muškarci od 18 do 34 godine to doživljavaju u još većoj meri (47%).

muškarac

Shutterstock

 

Pored toga, muškarci često pokazuju manje vidljive znake zabrinutosti za mentalno zdravlje i manje je verovatno da će o njima otvoreno razgovarati. Prema američkom Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, kada su žene depresivne, često pokazuju tugu ili izražavaju svoja osećanja, dok muškarci imaju tendenciju da pokazuju znake besa, razdražljivosti ili agresije. Muškarci zapravo štete sebi time što ne izražavaju svoja osećanja.

Ne znaju kako da izraze osećanja

Muškarcima niko nije objasnio kako da se izraze. Društvena očekivanja i uslovljenost detinjstva često uče muškarce da budu grubi i neemotivni, čineći ih nesigurnim u izražavanju svojih osećanja.

ruke

Shutterstock

 

Dok žene mogu otvoreno da izraze svoje emocije, muškarci imaju tendenciju da sakriju svoj bol i izgledaju stoički. Zbog ovog društvenog pritiska, muškarcima može biti teško da pokažu svoju ranjivu stranu jer se to smatra tabuom. Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može patiti. Promovisanje otvorenih razgovora o mentalnom zdravlju i razbijanje stereotipa može pomoći muškarcima da se osećaju prijatno i osnaženo da izraze svoje emocije, piše Bright Side.

To ima veze sa mozgom

Corpus Callosum, ili corpus callosum, deo mozga koji povezuje levu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti osećanja i razmišljanja istovremeno.

Muškarci, s druge strane, imaju tendenciju da odvoje svoje emocije od svojih misli, što ih čini neodlučnim da razgovaraju o emotivnim temama. Iako ovo može dovesti do poteškoća u komunikaciji o osetljivim temama, važno je prepoznati i razumeti ove rodno zasnovane razlike, piše Bright Side.

mozak

Shutterstock

 

Muškarci i žene su na neki način isti, a ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati u zavisnosti od društvenih očekivanja, fiziologije i psihologije.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading