Nije vam dan? Evo kako da pobedite negativne emocije i vratite osmeh na lice uz 5 saveta psihologa

Vesti 22.12.2023 18:19 0

Osluškujte sebe...

tuga

Shutterstock

Realnost nas stalno stavlja pred prepreke. Stručnjaci preporučuju da prihvatimo naše emocije, umesto da se borimo protiv njih. Važno je da se oslobodimo svih negativnih emocija da bismo okrenuli život u pozitivnom smeru.

A to možemo jedino postići ako pustimo emocije da prođu kroz nas, umesto što ih blokiramo. Užurbani tempo života, zahtevi porodice, partnera ili poslodavca, drže nas u stalnoj napetosti.

glavobolja

Shutterstock

 

Usled toga možemo osetiti bes, zbunjenost, razočarenje, strah ili tugu .Ključ za upravljanje emocijama je oslobađanje uma. Ovo su 5 načina kako da se suočite sa negativnim emocijama i kako da ih pobedite.

1. Prihvatite svoje emocije

Kada postanete svesni emocije koju osećate, obratite pažnju gde se ona oseća. To može da bude bol u stomaku, u grlu, lupanje srca ili napetost u telu. Suočite se sa negativnim osećanjima koja vas muče i manifestuju se kroz organizam. Postanite svesni toga i nemojte to ignorisati. Ne treba da odgurnete emociju, jer ako je odgurnete, samo je gurate pod tepih sa ostalim neprijatnim emocijama što na kraju može da dovede do apsolutnog emotivnog kolapsa.

2. Prepoznajte emocije koje vas muče

Osluškujte sebe. Bitno je da razumete kako se osećate i da analitički tome pristupite. Umesto da kažete ljut sam, bolje je da potražite uzrok šta vas je razljutilo ili rastužilo. Na taj način priznajete prisustvo emocije i odvajate se od nje. Na taj način ne ostajete zaglavljeni u prošlosti već nastavljate dalje.

3. Prepustite se emocijama

Kada počnete da se prepuštate, osetićete ogromno olakšanje i moći ćete da ih kontrolišete. Takođe, otvara vam se sasvim jedan nov horizont pogleda na svet.

4. Razumite prolaznost emocija

Sve emocije su efemerne. Neko vreme se zadržavaju u vama, a zatim ispare. Svaki put kada osetite snažnu, negativnu emociju, setite se njene prolaznosti. Takav pristup će vam olakšati da prođete kroz trenutno, neprijatno osećanje.

5. Pitajte i istražite sve što želite, i šta vam nije jasno

Nakon što ste se smirili, dozvolite sebi da se uronite u emociju. Razmislite o tome šta je izazvalo situaciju? Odakle dolazi nelagodnost? Da li je to efekat kritičkog uma ili reakcija na ono što je partner uradio ili rekao?

Procenite šta se dogodilo i uporedite to sa svojim vrednostima. Kakva su bila vaša očekivanja? Da li je bilo presuda koje su vas uznemirile? Postoji li obrazac koji se ponavlja? Istražujući izvor svojih emocija, steći ćete empatiju i uvid u ono što doživljavate, piše Sensa.rs.

Kada verujete svom dubokom JA, stvorićete prostor koji vam omogućava da vidite stvari iz drugačije perspektive. Bićete prisutniji, a veza sa drugim ljudima sve intezivnija. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading