Mama, zašto lažeš? Istraživanje otkriva da majke imaju omiljeno dete, ovih 5 znakova to dokazuje

Vesti 16.03.2024 09:34 0

Psiholozi su otkrili su koji bi mogli biti suptilni znaci koji bi vam mogli reći da ste omiljeno dete svoje mame...

mama

Shutterstock

Možemo tvrditi da roditelji podjednako vole svu decu, možemo to zaista osetiti, ali činjenica je da su nam deca često potpuno različita i da je, bez obzira na sve, neko od dece uvek malo bliže srcu...

Svaki roditelj ima svoje omiljeno dete. Da, znamo da kada to pročitate, deluje pomalo šokantno. Ali to je samo zbog činjenice da je to negde zapisano, a ne samo u glavi, skriveno kao najveća tajna. Međutim, ako malo bolje razmislite, nema ništa loše u tome što nam je jedno dete možda malo draže, bliže od drugog ili bilo kog drugog, zar ne?

porodica

Shutterstock

 

A svaki roditelj koji kategorički tvrdi da to nije istina – ne govori istinu. Jedna anketa, nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 23 odsto mama priznalo da ima omiljeno dete. Anketa je sprovedena na 2.000 odraslih osoba, a gotovo je izvesno da ni u anonimnoj anketi mnogi nisu imali hrabrosti da kažu istinu. Isto istraživanje pokazalo je da 24 odsto muškaraca tvrdi da su miljenici njihovih majki, dok isto tvrdi 17 odsto žena.

Ovom prilikom, psiholozi za StudyFinds otkrili su koji bi mogli biti suptilni znaci koji bi vam mogli reći da ste omiljeno dete svoje mame. Ili ako se okrenemo - koji su to znaci koji bi vašem detetu mogli dati do znanja da je vaše omiljeno dete.

„Često će mamin miljenik biti dete koje ima sličnu ličnost kao i njihova ličnost – ponekad čak i dete koje ih najviše podseća na sebe kada su bili mladi“, rekla je psiholog iz Velike Britanije Džo Hemings. Ali, dodaje ona, postoje i drugi znaci koji to mogu da ukažu.

1. Ime ili rođendan kao lozinka

Mama ili tata će često izabrati ime ili rođendan svog omiljenog deteta kao lozinku, ili će u domu biti više slika ili radova tog deteta.

2. Nema zamerke

Roditelji će jače kazniti omiljeno dete, retko ili nikako. Neće ih ni grditi često.

3. Uvek veruju

Roditelji će uvek verovati svom omiljenom detetu, odnosno, ako postoji „optužba“, uvek će prvo saslušati svoju stranu, a neće polaziti od pretpostavke da je dete nešto sakrilo.

4. Traže savet

Omiljeno dete će uvek imati veće šanse da učestvuje u donošenju odluka, a roditelji će rado tražiti savet od omiljenog deteta.

5. Ton glasa

Da, neverovatno, ali je upravo tako. Roditelj ima mnogo mekši, nežniji glas kada razgovara sa omiljenim detetom, u poređenju sa drugim.

Postoje i neke manje opipljive stvari koje mogu zahtevati malo više truda da bi se ustanovilo ili primetilo da je roditelj sklon detetu. Na primer, pored koga će najviše voleti da sede za vreme zajedničkog obroka ili ko je najčešće tema njihovih razgovora.

mama

Shutterstock

 

Međutim, bez obzira na sve ovo, detetu je veoma teško, čak i kasnije u životu, da utvrdi da li je ono omiljeno dete roditelja, u poređenju sa svojom braćom i sestrama. Međutim, mnogo je faktora koji su uključeni, a čim se uključe emocije, procena nam ne ide uvek dobro.

Naime, svojevremeno su naučnici utvrdili da će deca pogrešiti u oko 60 odsto situacija u kojima će proceniti da li su mami miljenici.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading