Roditelji moraju da znaju: Pre nego što pošaljete dete da prespava kod drugara, obratite pažnju na ovih 5 faktora

Vesti 16.03.2024 20:22 0

Kada vaše dete boravi kod prijatelja, vaše dete mora da zna kako da stupi u kontakt sa vama ako nešto krene po zlu...

deca

Shutterstock

Iako roditelji često upozoravaju decu na opasnost od nepoznatih ljudi i da budu svesna svog okruženja, važno je razgovarati sa svojom decom o tome šta da rade kada odu da prespavaju kod drugara i opremiti ih sa alatima koje mogu da koriste da bi se osećali bezbedno u tuđoj kući.

Niste sigurni odakle da počnete? Stručnjaci su dali savete kako započeti neophodan razgovor.

Majka i ćerka

Shutterstock

 
Uspostavite nivo komfora

„Moj najuniverzalniji savet bi bio da se uverite da se osećate prijatno pre nego što pošaljete svoje dete na spavanje“, kaže dr Rebeka Dajmond, pedijatar u Medicinskom centru Irving Univerziteta Kolumbija za People. „Ovo obično znači malo upoznati roditelje i postaviti nekoliko osnovnih pitanja.

Pre nego što pustite dete da spava kod prijatelja, važno je da se uverite da se osećate prijatno po pitanju slanja deteta da prenoći kod drugara. Ako postoji prijatelj sa kojim vaše dete želi da prespava, odredite vreme da popijete kafu sa roditeljima ili da se nađete sa njima na povratku posle škole.

Odredite ko će biti u kući

Dok dr Dajmond napominje da postoje mnoga pitanja koja treba postaviti pre nego što pustite dete da spava kod prijatelja, ona kaže da je ključno „razumeti ko će biti u kući“ i „kakav će biti nadzor“.

Kada razgovarate sa roditeljima, razmislite o tome da li će deca biti pod nadzorom sve vreme, ili će se prenoćiti na posebnom spratu (na primer, podrum ili tavan). Hoće li oba roditelja biti kod kuće ili će samo jedan? Ako je u pitanju domaćinstvo u kom postoji samo jedan roditelj, da li će roditelj biti kod kuće sve vreme? Ako se noćenje dešava na posebnom spratu, da li postoji način da deca izađu iz kuće, a da roditelji to ne primete?

Ima li oružja u domaćinstvu?

Važno je utvrditi da li ima oružja u domaćinstvu gde će biti deca. Postavljanje pitanja o ,,vatrenom oružju u kući i kako se čuva", kaže dr Dajmond, je najvažnije jer roditelji počinju da razmišljaju o tome da ostave decu kod kuće.

Da li je oružje na mestu gde deca mogu da ga dosegnu? Sa porastom pištolja za igru u prodavnicama za igračke, deci je lako da pomešaju pištolj za igru sa pravim. Ako roditelj ima vatreno oružje u svojoj kući, važno je utvrditi da li se drži van domašaja malih ruku.

Uverite se da vaše dete ima način da vas kontaktira

„Važno je da vaše dete razume kada i kako da vas kontaktira ako želi ili mora,“ kaže dr Dajmond, „i da vi kao roditelj budete sigurni da je to nešto što će vaše dete moći i hteti da uradi ."

Kada vaše dete boravi kod prijatelja, vaše dete mora da zna kako da stupi u kontakt sa vama ako nešto krene po zlu. Ako vaše dete nema svoj telefon, da ga zapamtite vaš broj telefona ili da mu pošaljete unapred napisanu listu kontakata za hitne slučajeve može biti odlična opcija.

Razmislite o lažnom noćenju

„Lažna noćenja su nešto što praktikuju mnoge porodice gde postoji određeno vreme za preuzimanje dece. Deca mogu da samo da ostanu da gledaju filmove i jedu kokice“, kaže licencirana klinička socijalna radnica Keli Kitli, koja se pojavila na NBC njuz dejli kako bi razgovarala o toj temi.

Ova vrsta lažne pidžama žurke je odličan kompromis jer omogućava mališanima da se zabavljaju preko noći bez brige o nepoznatom u tuđoj kući. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading