Uzela mi je sve pare! U ovoj zemlji žene upravljaju novcem, a evo šta dobijaju muškarci

Vesti 07.03.2024 10:00 0

Čak i ako žena radi, ona i dalje treba da upravlja novcem u domaćinstvu

novac

Shutterstock

U Japanu, tradicionalne rodne uloge snažno utiču na finansije domaćinstva, pri čemu žene obično upravljaju budžetom čak i kada oba partnera rade.

Ova studija se bavi dinamikom japanskih domaćinstava, gde muževi često prepuštaju kontrolu nad svojim platama svojim suprugama, zauzvrat primajući fiksne naknade.

Kroz lična iskustva i analizu podataka, istražuje implikacije ovog finansijskog dogovora na porodičnu dinamiku i dobrobit pojedinca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

 

Narativ naglašava iskustva japanskih muškaraca poput Jošihira Nozave i Taisakua Kuboa, koji svoje plate predaju svojim ženama, a zauzvrat dobijaju ograničene naknade.

Uprkos tome što su hranitelji, oni se snalaze u strogim budžetskim ograničenjima koje postavljaju njihovi supružnici, što utiče na njihov svakodnevni život i slobodne aktivnosti.

Čak i ako žena radi, ona i dalje treba da upravlja novcem u domaćinstvu. Kako je The Japan Times istakao, u otprilike polovini japanskih domaćinstava supruga kontroliše sve finansije. (Imajte na umu da je taj broj manji u odnosu na prethodne godine, što bi moglo da bude promena generacija.) I u trideset procenata brakova, i muž i žena zajedno kontrolišu finansije. A u samo dvadeset odsto domaćinstava muževi kontrolišu finansije.

novac

Shutterstock

 

Japanski zakon ne dozvoljava zajedničke ili porodične račune (samo individualne); pa kad se kaže da žena kontroliše novac, to se upravo misli.

Kada se oženjeni muškarci u Japanu sprijatelje sa drugim oženjenim muškarcima, često pitanje može biti koliko svaki od njih dobija za džeparac. Svake godine japanski mediji izveštavaju o prosečnom mesečnom džeparcu koji japanski muževi dobijaju od svojih supruga.

„Svoju ženu, koja je osam godina starija od mene, upoznao sam dok sam radio u restoranu kao student“, rekao je nedavno za ZakZak 35-godišnji Šinja Horikava, koji radi u kompaniji za video igre. ,,Nakon što smo se venčali, došlo je do potpune promene. Sada, naravno, ona kontroliše moju platu i sve u kući.

Na Zapadu postoje muževi koji sigurno sve finansije predaju svojim ženama. Ovo u svakom slučaju nije prisutno samo u Japanu. Međutim, to svakako pokazuje koliku moć žene imaju u Japanu. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading