Psiholog Marijana otkriva: Lepo vaspitana deca imaju ovih 5 osobina, a one su temelj za uspeh

Vesti 15.02.2024 21:18 0

Postoje ključne osobine koje roditelji mogu da razviju kod dece, dajući im temelj za uspeh u životu.

porodica

Shutterstock

Psiholog i profesorka na univerzitetu „Britanska Kolumbija“ u Vankuveru, Marijana Brusoni godinama je istraživala ponašanje i navike dece. Ona je u intervjuu za „CBC“ izdvojila pet osobina koje imaju lepo vaspitana deca. Prema Marijani, te osobine su važne za uspeh dece u životu.To su:

1. Preuzimanje rizika

Hrabrost kod dece znači da se ne boje neuspeha. Marijana sugeriše da bi roditelji, kada gledaju decu kako se igraju, trebalo da vide kako ona reaguju na situaciju da bi mogli da dobiju bolji osećaj za šta su deca sposobna kada im niko ne smeta.

2. Inicijativa

Kvalitet uspešne odrasle osobe je samoinicijativa, a samostalan rad je životna veština koja je svima potrebna. Deca spontano razvijaju ovu veštinu, ali roditelji ih mogu ohrabrivati i podržavati podsticanjem.

porodica

Shutterstock

 

3. Lepo ponašanje

Lepo ponašanje dece pokazuje kvalitetno vaspitanje koje se temelji na vrednostima poštovanja i empatije. Kroz negovanje lepog ponašanja, roditelji pružaju deci čvrst temelj za uspešne međuljudske odnose u budućnosti.

4. Zahvalnost

Zahvalnost jača veze i podstiče mentalno zdravlje. Razvoj zahvalnog stava odražava se na kvalitet života i u budućnosti, a ništa ne greje srce roditelja više od zahvalnosti dece.

5. Poslušnost

Učenje detet poslušnosti ključno je za društveni razvoj. Roditelji moraju balansirati između toda da ga uče koliko je važno biti poslušan, a istovremeno da podstiču samopouzdanje deteta.

Komentari (0)
Loading