"Neuspeo prvi brak zamenjuje se uspešnim drugim": Vladeta Jerotić dao najčešće uzroke razvoda iz njegove prakse

Vesti 29.01.2024 09:30 0

Poznati psihijatar Vladeta Jerotić je često govorio i pisao o međuljudskim odnosima, pa i o braku.

Vladeta Jerotić

Printscreen/Youtube

U knjizi "Uzgredna razmišljanja" kroz temu "Kako žena i muž upropaste svoj brak", Vladeta Jerotić objašnjava razloge za razvod braka, koje je u svom radu najviše sretao:

1. Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koje se nikada ne pretvori u ljubav.

2. Muž napušta ženu onda kada je shvatio da je više ne voli.

3. Muž napušta ženu jer je tip “patološkog Don Žuana” koji menja žene, nesvesno im se sveteći najčešće iz kompleksa prema majci, zbog raznih traumatskih događaja iz detinjstva.

4. Viševekovni patrijarhalni tip srpske žene imao je jedan prevashodni cilj – udati se i imati decu. Složena i značajna erotsko–seksualna strana bračnih odnosa bila je zapostavljena.

5. Nastavljajući priču oko konzervativnih srpskih žena posle nekoliko godina braka sa decom, žena ili potpuno odbija seksualne odnose ili ih mrzovoljno obavlja bez ličnog učestvovanja.

4. Prirodno posvećivanje veće pažnje žene, odnosno majke, novorođenom detetu prvih godinu ili dve, pretvara se u dalje dugogodišnje davanje prednosti detetu u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na decu, pa tako traže povoljniju partnerku za bračnu ili vanbračnu vezu.

7. “Kastrirajući tip žene”, slično muškom Don Žuanu, nesvesno se sveti muškarcu tako što ga ucenjuje ili odbija ili glumi u odnosima u braku. Slično osvetoljubivom muškarcu i ovaj tip žene se nesvesno sveti svom ocu zbog traumatskih događaja iz svog detinjstva.

8. Ženina polnost je slabija od muškarčeve seksualne želje, kratkotrajnija je, u najboljem slučaju traje do klimakterijuma, posle tog vremena počinje da preovlađuje muški hormon, sa odgovarajućim promenama ponašanja žene.

9. Postoji, srećom, ređi tip žena kojima je svaki polni čin nešto ružno, sramno i odvratno. Ovakva žena, i kada to krije od muža, nije u stanju da duže vreme sakrije ovakav nedostatak.

10. Postoji tip žene koji želi da dominira u braku i to na više načina, kada se muž tom ponašanju žene ozbiljnije suprotstavi, ona ne može da promeni tu osobinu, on je napušta.

11. Iz raznih razloga neuspeo prvi brak (naročito rani brak), zamenjuje se uspešnim i trajnim drugim brakom. Muž ili žena koju su sazreli, dolaze do uspešne individuacije, tako da traže zrelijeg partnera u drugom braku. Ukoliko žena nije sazrela u toku braka, a muž jeste ili obrnuto zreli partner nema više potrebe za simbiozom, otud separacija ili razvod.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading