Brbljivice bebice širom sveta: Ovo su neke od najsmešnijih prvih reči, ne govore svi samo mama i tata!

Vesti 22.12.2023 18:43 0

Istraživanje je takođe razmatralo najjedinstvenije prve reči u svakoj zemlji...

shutterstock

Shutterstock

Prve reči deteta su velika prekretnica u životu i uzbudljivo iskustvo za celu porodicu. Bebe mogu da počnu da "brbljaju" između 8 i 12 nedelja, piše Kidspot. U većini slučajeva, prva reč se javlja oko prvog rođendana deteta, što ne znači da će se kod neke dece prva reč pojaviti kasnije ili čak ranije, pod uslovom da pojavljivanje određenih faza u govoru deteta prati normalne okvire razvoja.

Najčešći prvi glasovi uključuju reči mama, tata i baka. Novinari portala babisensemonitors sproveli su istraživanje o prvim rečima koje su izgovorile bebe u 33 različite zemlje širom sveta.

beba

Shutterstock

 
Iznenađenje kod australijskih beba

Najpopularnija prva reč za australijske bebe bila je "džem". U većini drugih zemalja prve reči su uglavnom bile neke verzije mame ili tate, ali Australija je bila jedna od četiri zemlje koje su krenule svojim putem. Najpopularnija prva reč u Danskoj bila je „zdravo”, dok je u Izraelu „auto”, a grčke bebe su najčešće izgovarale „jaja”, što je grčka reč za „baka”.

Tata ili mama?

Najčešće prve reči koje su izgovorene širom sveta bile su mama i tata. Bebe u 12 od 33 ispitane zemlje prvo su naučile mamino ime, dok je sedam zemalja prijavilo da se prvo izgovorilo tatino ime. Druga izgovorena reč često je bio drugi roditelj, osim u Meksiku, gde je „voda” bila broj dva, a u Slovačkoj „baka”. „Tata“ je zauzeo treće mesto u obe pomenute zemlje, piše Miss7.

Otac

Paul Hart / imageBROKER / Profimedia

 
Bizarne prve reči

Istraživanje je takođe razmatralo najjedinstvenije prve reči u svakoj zemlji. U Australiji je reč „zemlja“ bila najjedinstvenija prva izgovorena reč. Neki drugi bizarni odgovori bili su "guska" u Kanadi i "panter" u Španiji.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading