Vaš partner je sebičan u krevetu? Ne pišite propalo, ima mesta za popravku, evo i kako

Vesti 18.11.2023 21:32 0

Povratne informacije su zaista sredstvo za 'podmazivanje'...

seks

Shutterstock

Za mnoge je seks prijatan, strastven i stvara osećaj povezanosti među ljudima, ali ova dobra osećanja se najčešće javljaju kada je cilj obe osobe zajedničko uživanje. Ako se jedan od partnera fokusira samo na dostizanje svog vrhunca, to je definitivan pokazatelj da je sebičan u krevetu.

Međutim, ponekad je teško sa sigurnošću znati da li je vaš partner sebičan u krevetu ili ste sami sebični. Na primer, u žaru strasti, vaš partner možda neće primetiti da vam ne daje ono što vam je potrebno za orgazam i da se osećate zadovoljnim kao on. Ali dobra vest je da se ovo može promeniti kako bi on bio pažljiviji prema vašim potrebama, što vam može pomoći da oboje više uživate u seksu. A ako je vaš partner taj koji je možda previše egocentričan, moguće je da pokazuje neke znake sebičnosti u krevetu. Ali postoje načini na koje možete tražiti ono što vam je potrebno da biste zaista postigli orgazam koji zaslužujete.

Vi radite sav "posao"

Na primer, ako vam partner ne ponudi oralni seks nakon što ste ga zadovoljili istim, on će možda biti više fokusiran na sopstveno zadovoljstvo, što će vas ostaviti bez pažnje koja vam je potrebna. „Znate da je vaš partner sebičan u krevetu kada samo leži i očekuje od vas da uradite sav posao oko stvaranja erotskog okruženja“, kaže seksualni terapeut i seksolog Dženi Skajler za Well+Good.

žena

Shutterstock

 

Skajler dodaje da sebični partner obično neće da se upušta u dodirivanje druge osobe. Ali ponekad možda neće želeti da to uradi zbog neke prethodne traume jer je dodirivanje za njega okidač, pa to često ispadne kao sebičnost. U drugim slučajevima, sebični partner samo očekuje da će biti obožavan bez uzvraćanja. U svakom slučaju, ako vaš partner ne radi ono što vi radite, vreme je za razgovor. Bez obzira na uzrok, važno je da komunicirate u spavaćoj sobi kako biste podelili ono što vam je potrebno, a šta trenutno ne dobijate. U nekim slučajevima, posebno kada postoji istorija traume, traženje stručne pomoći kao što je partnerska terapija može biti od pomoći.

Predigra se ne dešava često

Postoji vreme i mesto za brzi seks, ali ako vaš partner redovno preskače predigru, to može značiti da samo pokušava da pređe direktno na stvar i da je više fokusiran na svoj krajnji cilj nego da postepeno povećava vaše zadovoljstvo. Postoje različiti tipovi ljubavnika, ali komunikacija o seksu je ključna za ispunjenu vezu. Trebalo bi da pitate šta vam treba i želite.

Brus

Axel Bueckert / imageBROKER / Profimedia

 

„Znate da je vaš partner sebičan u krevetu kada ga nije briga u čemu uživate i ima svoju agendu i ide napred bez provere da vidi šta vam treba“, kaže Skajler. Najbolji način da pristupite ovoj situaciji jeste da budete iskreni sa svojim partnerom i pitate ga zašto ignoriše vaše zahteve ili žuri ne videći za šta ste raspoloženi.

On ne prihvata vaše želje

Iako postoje različite vrste sebičnosti, znaćete da je vaš partner sebičan u krevetu ako ne primi povratnu informaciju. „On će obično odgovoriti na vaše povratne informacije ili zahteve odbrambenim ili ljutitim odgovorom, i iako to često dolazi iz njegove sopstvene nesigurnosti, to izgleda kao sebično“, kaže Skiler.

tuga

Shutterstock

 

A ako niste otvoreni za povratne informacije, seksualni terapeut Dženifer Litner savetuje da istražite zašto se opirete. Zapitajte se šta vas sprečava da otvoreno saslušate sugestije partnera. Može biti korisno razmišljati o povratnim informacijama kao o prilici da učinite seks prijatnijim za oboje. "Povratne informacije su zaista sredstvo za 'podmazivanje' seksualnog zadovoljstva", kaže Litner.

On je fokusiran samo na svoje zadovoljstvo

Sebični partner može od vas tražiti da mu ugodite na način na koji on želi i odbiti da pokuša nešto novo. Pored toga, može izgubiti interesovanje za seks kada dobije ono što želi. "Zapamtite da se seks odnosi na obostrano zadovoljstvo i da zahteva aktivnu pažnju da bi se to ostvarilo", kaže Litner. Može postojati i pozitivna sebičnost, kada su potrebe vašeg partnera zadovoljene pa on želi da se fokusira samo na vaše zadovoljstvo.

Oseća da ima pravo na seks

„Ako je vaš partner sebičan u krevetu, osećaće se da ima pravo na različite seksualne aktivnosti, a da ne razmišljaju da bi seks trebalo da bude saradnja između vas dvoje“, objašnjava Skajler. Obično će imati takav stav oko oralnog seksa, a može da vas natera na seks kada niste raspoloženi. Seks je važan u vezi, ali ipak mora biti sporazuman.

Seks

Shutterstock

 

Može se desiti i suprotno, da se vi ili vaš partner možete povući iz seksa, što takođe može biti sebično, jer je nespremnost da se intimnost održava živom. Skiler savetuje da vi i vaš partner nađete zajednički jezik i naučite da radite zajedno na intimnom povezivanju i da budete pažljivi prema seksualnim potrebama jedno drugog.

Šta učiniti sa sebičnim partnerom?

Možda vam je u početku neprijatno, ali najbolji način da rešite stvari biće da jednostavno razgovarate sa partnerom i da se nosite sa svojom sebičnošću. „Razgovarajte s njim, slušajte ga i pitajte ga zašto je njegovo seksualno zadovoljstvo prioritet u odnosu na vaše“, kaže seksualni terapeut Džeki Golob. Važno je da ne napadate partnera i da pokušate da mirno uspostavite kontakt. „Možete reći da ste razmišljali o svom seksualnom životu i pitati ga kako da uravnotežite svoje želje, seksualne potrebe, predigru i naknadnu negu“, savetuje Golob. Jednostavno pitanje da li želi da priča o problemu sada ili kasnije je odličan prvi korak. Golob takođe napominje da je važno to učiniti bez ikakvih ometanja.

Ali ako ste pokušali da razgovarate sa svojim partnerom o tome barem dva ili tri puta, a on nije bio voljan da razgovara, vreme je da odete. „Otiđite ako osećate da se ništa nije promenilo i ako već neko vreme iznosite ovo mišljenje. Kada osetite da se vrtite u krug, prestanite“, savetuje Golob.

Šta nekoga čini sebičnim partnerom i da li se to može promeniti?

Postoji mnogo razloga zašto bi neko mogao biti sebičan ljubavnik. „Toksična muškost, porodična dinamika koja ne vidi šta je zdrav odnos, nedostatak privrženosti tokom odrastanja, nedostatak emocionalne svesti i veština, kao i učenje kako da bude u seksualnoj vezi, neki su od razloga“, objašnjava Golob. . Različiti stilovi vezanosti, nedostatak komunikacijskih veština i prošli nezdravi odnosi mogu doprineti sadašnjem sebičnom ponašanju.

Ipak, sebični ljudi i sebični ljubavnici mogu da se promene, ako to žele. „Ako je to individualni cilj, a osoba želi da njihova veza ili brak dobro funkcionišu, učiniće sve da se promene“, kaže Golob. Neophodna je promena u načinu razmišljanja i biće potrebno da se žrtvuju. Obe osobe treba da kažu šta misle i da kažu tačno ono što žele od svog partnera. „Morate da date prioritet sebi, svojoj vezi i svom seksualnom zdravlju. Ako ne možete da se branite za sebe, ne očekujte da to neko drugi to uradi“, dodaje Golob.

seks

Shutterstock

 

Međutim, ponekad je u redu biti sebičniji u krevetu, ali to ne bi trebalo da vam pređe u naviku. "U zdravoj seksualnoj vezi važno je uspostaviti ravnotežu između svojih želja i želja vašeg partnera. Ovo uključuje otvorenu komunikaciju kako biste razumeli potrebe i granice jednih drugih, kao i spremnost da pružite i dobijete zadovoljstvo u obostrano zadovoljavajućem Saglasnost, poštovanje i empatija su ključni elementi u svakoj seksualnoj vezi", kaže neuropsiholog Sanam Hafiz.

Da biste vi ili vaš partner rešili sebičnost u krevetu, dajte prednost predigri i obostranom zadovoljstvu. Pored toga, potrebno je i strpljenje, pa ne žurite sa samim činom. Dobro je razgovarati tokom i posle seksa da biste razumeli šta oboje volite, a šta ne i prilagodite po potrebi. Ne shvatajte povratne informacije lično, razmišljajte o tome kao o prilici za učenje. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading