Majke, ne sumnjajte u svoje instinkte: Ako mislite da je vaše dete bolesno, odmah reagujte!

Vesti 13.10.2023 09:20 0

Majčinski instinkti nikada ne greše...

Toplomer

Shutterstock

Kada majka posumnja da joj je dete bolesno, obično je u pravu, pokazuje studija Univerziteta u Teksasu – zato lekari govore majkama da veruju svojim instinktima.

- Razlog je velika veza između roditelja i deteta. Roditelji lako mogu da prepoznaju promenu u ponašanju svoje dece – objasnio je Metju Tompson, šef studije.

angina

Shutterstock

 

 

Zapaljenje disajnih puteva je jedno od najčešćih oboljenja zbog koje roditelji traže savet lekara, a već i prvi znaci bolesti se lako mogu uočiti posmatranjem deteta. Treba obratiti pažnju na bol u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip. Ako je dete bledo ili koža ima sivkast ton, najbolje je da se obratite lekaru, a pomaže i merenje pulsa na zglobu. Prosečan broj otkucaja u minuti u predškolskom uzrastu je od 80 do 100 otkucaja. Ubrzanje ovog ritma može ukazivati na promenjeno zdravstveno stanje, prenosi Avaz.ba.

Ne treba skidati blago povišenu temperaturu, jer je to samo znak da se telo bori sa infekcijom. Najčešći razlozi za groznicu su virusne ili bakterijske infekcije i izbijanje zuba. Mala deca često stavljaju igračke u usta i tako unose bakterije. Međutim, ako dete mlađe od tri meseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti kod lekara. Stalni plač, snažno buđenje, bolovi u stomaku su takođe alarmantni znaci. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading