Udate, razvedene ili slobodne? Psiholog rešio trilemu i dao odgovor koje žene su najsrećnije i sigurni smo da ovaj odogovor niste očekivali

Jelena Vukelić Vesti 11.09.2023 18:22 0

Većina žena se suočava s pritiskom da budu uspešne u karijeri, a istovremeno da ne zapostave svoju porodicu i decu. Ovaj dvostruki teret može negativno uticati na njihovo emocionalno blagostanje.

srećna žena

Shutterstock

Psiholog Lovri Velš napominje da su žene često sklonije traženju stručne pomoći kada im je potrebna, što može pomoći u prevazilaženju problema. Iako to ne znači nužno da su srećnije od muškaraca, žene često lakše pronalaze svrhu i zadovoljstvo u svom životu, što može doprineti boljem zdravlju i dužem životu.

Što se tiče sreće u vezi s emotivnim statusom, istraživanje je pokazalo iznenađujuće rezultate. Prema američkim psiholozima, najzadovoljnije su solo devojke, bez emotivnog partnera. One imaju više vremena za sebe, svoje hobije i karijeru, što ih motiviše da budu uspešne. Takođe, razvijaju jaka prijateljstva, brinu se o sebi, uživaju u druženju, putovanjima i sportu, i vode ispunjen život. Očekuju da će, kada pronađu partnera, on biti podrška, a ne prepreka.

Međutim, ovi rezultati važe uglavnom za devojke koje su mlađe, pre tridesete godine. Kasnije u životu, pritisnute biološkim satom, mnoge žele osnovati porodicu i imati decu. Ipak, čak i kada se udaju i postanu majke, neke žene i dalje osećaju ljubomoru prema svojim slobodnim prijateljicama.

Situacija se menja nakon što žene uđu u petu ili šestu deceniju života. Tada mnoge žene žude za partnerom sa sličnim interesovanjima, ali nisu spremne da se potpuno odreknu svojih zadovoljstava i prijatelja koji su im važni. Prijateljstva ostaju važna bez obzira na životnu dob, ali vreme koje se može posvetiti bliskim osobama varira u različitim fazama života.

Komentari (0)
Loading