Mnogi mališani danas jedu hranu punu aditiva i konzervansa, a šećer je u svakoj drugoj namirnici, čak iako to nije slatkiš. Za vreme Jugoslavije, porodični ručak oko 16h bio je obavezan - kada se cela porodica okupljala za stolom, a prvo jelo je bila podrazumevana domaća supa. Jela su bila jednostavna, ali nije se živelo toliko brzo i ponuda je bila manja, pa je izbor hrane svakako bio zdraviji.
Donosimo vam sedam jela iz stare Jugoslavije koje su mame i bake redovno kuvale za decu:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
1. Slatki kupus bez mesa
Ovu zdravu čorbicu dobićete dinstanjem i kuvanjem kupusa u vodi. Da bude ukusnije, dodajte i drugo povrće poput šargarepe, paprike, belog luka, paradajza i peršuna.
2. Prženice
Bajati hleb pohovan u jajima i mleku, vraća mnoge u detinjstvo. Deca su ih jela slane sa sirom i kajmakom, i slatke sa džemom i šećerom.
3. Jabuke u šlafroku
U smesu za palačinke potopite kolutove jabuka i propržite na vrelom ulju, pa pospite šećerom u prahu.
4. Kuvani pasulj bez mesa
Pasulj je kaloričan i pun proteina, tako da mu meso uopšte nije potrebno. Kada se kuva "klot" pasulj, dodajte papriku, šargarepu i puno crnog luka.
5. Restovan krompir
Propržite luk, dodajte kuvan krompir i začinite mlevenom paprikom, solju i biberom. neki vole kada se krompir izgnječi, dok drugi vole kada ostane iseckan na kockice.
6. Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
7. Boranija bez mesa
Krompir, luk, šargarepu i boraniju stavite u tepsiju, pa dodate 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnete u rernu da se sve to skrčka.
zora
25.08.2023 20:24Nesto cega se ja secam iz tog perioda je da od cetrdeset ucenika mog odelenja nije bilo deteta sa viskom kilograma. Hranili smo se upravo gore navedom hranom i bilo nam je super.
Rada
26.08.2023 17:21Расла сам и ја у тој Југославији, ал' пасуљ без меса смо јели само кад се пости. А овакву бљак боранију и слатки купус без меса нико није кувао ни тада. Одрасла сам у радничкој породици, не у луксузу. Прженице, попара, качамак, супа, ђувеч, паприкаш, без куповне, прерађене хране...али, ово што сте написали није баш тачно.