U Jugoslaviji hrana je bila jednostavna, ali domaća: Deca su obožavala ova jela, da li ih i danas spremate?

Izvor: Olja Jelić Vesti 25.08.2023 14:10 2

Šta su deca jela za ručak u bivšoj Jugoslaviji - hrana nije bila puna aditiva i konzervansa, već domaća... Meso nije bilo obavezno uz svaki obrok!

Ručak u Jugoslaviji

Printscreen/Youtube

Mnogi mališani danas jedu hranu punu aditiva i konzervansa, a šećer je u svakoj drugoj namirnici, čak iako to nije slatkiš. Za vreme Jugoslavije, porodični ručak oko 16h bio je obavezan - kada se cela porodica okupljala za stolom, a prvo jelo je bila podrazumevana domaća supa. Jela su bila jednostavna, ali nije se živelo toliko brzo i ponuda je bila manja, pa je izbor hrane svakako bio zdraviji.

Donosimo vam sedam jela iz stare Jugoslavije koje su mame i bake redovno kuvale za decu:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

1. Slatki kupus bez mesa

Ovu zdravu čorbicu dobićete dinstanjem i kuvanjem kupusa u vodi. Da bude ukusnije, dodajte i drugo povrće poput šargarepe, paprike, belog luka, paradajza i peršuna.

2. Prženice

Bajati hleb pohovan u jajima i mleku, vraća mnoge u detinjstvo. Deca su ih jela slane sa sirom i kajmakom, i slatke sa džemom i šećerom.

3. Jabuke u šlafroku

U smesu za palačinke potopite kolutove jabuka i propržite na vrelom ulju, pa pospite šećerom u prahu.

4. Kuvani pasulj bez mesa

Pasulj je kaloričan i pun proteina, tako da mu meso uopšte nije potrebno. Kada se kuva "klot" pasulj, dodajte papriku, šargarepu i puno crnog luka.

5. Restovan krompir

Propržite luk, dodajte kuvan krompir i začinite mlevenom paprikom, solju i biberom. neki vole kada se krompir izgnječi, dok drugi vole kada ostane iseckan na kockice.

6. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Boranija bez mesa

Krompir, luk, šargarepu i boraniju stavite u tepsiju, pa dodate 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnete u rernu da se sve to skrčka.

 

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Komentari (2)
zora
25.08.2023 20:24

Nesto cega se ja secam iz tog perioda je da od cetrdeset ucenika mog odelenja nije bilo deteta sa viskom kilograma. Hranili smo se upravo gore navedom hranom i bilo nam je super.

Rada
26.08.2023 17:21

Расла сам и ја у тој Југославији, ал' пасуљ без меса смо јели само кад се пости. А овакву бљак боранију и слатки купус без меса нико није кувао ни тада. Одрасла сам у радничкој породици, не у луксузу. Прженице, попара, качамак, супа, ђувеч, паприкаш, без куповне, прерађене хране...али, ово што сте написали није баш тачно.