A. Kurpatov o roditeljstvu: "Nema svađe sa decom, mora se znati ko je roditelj, a ko dete

Slobodanka Ćorić Vesti 16.08.2023 07:25 0

Ključno je uspostaviti zdravu dinamiku između roditelja i dece, gdje se jasno definira hijerarhija i autoritet. Dete treba naučiti da poštuje roditeljski autoritet, što je temelj za razumevanje odnosa s drugima u kasnijem životu

A. Kurpatov o roditeljstvu: "Nema svađe sa decom, mora se znati ko je roditelj, a ko dete

Shutterstock


Podrška roditelja, razumevanje i poštovanje dečjih osećanja i potreba su ključni faktori u izgradnji zdravog odnosa. Međutim, ponekad se javljaju situacije u kojima roditelji vrše pritisak na dete, često ga vređaju ili ignorišu njegove stavove i osećanja. Ovaj oblik komunikacije može imati ozbiljne posledice po emocionalno blagostanje deteta.

Dete koje se suočava sa pritiskom i uvredama roditelja često razvija osećaj poniženja i nepravde. Ona se oseća nedostojnom i neshvaćenom i trpi emocionalni bol kao rezultat takvog tretmana. Ovakav odnos kod deteta može da izazove unutrašnji bunt koji može rezultirati željom da se suprotstavi roditeljima ili postane grub prema njima.


Ovo ukazuje na nedostatak autentičnog osećaja roditeljskog autoriteta, što može bitno uticati na djetetovu percepciju o odnosima uopšte. Dete je jedinstveno biće s vlastitim mislima, stavovima i osobnošću. Roditelji imaju važnu ulogu u tome da poštuju i cijene detetovu individualnost, umesto da je potiskuju ili omalovažavaju. 

Izjava "Videćeš kad porasteš" može stvarati pritisak na dete da se usporedi s budućnošću umesto da ceni svoje trenutne misli i osećaje. Ponekad se dešava da deca izraze želju da budu različita od svojih roditelja, posebno nakon što postanu svesna određenih nesuglasica u odgojnom procesu. 

Takve izjave nisu nužno izraz nepoštovanja prema roditeljima, već mogu ukazivati na činjenicu da deca prepoznaju nedostatke u roditeljskom pristupu.

Ključno je uspostaviti zdravu dinamiku između roditelja i dece, gdje se jasno definira hijerarhija i autoritet. Dete treba naučiti da poštuje roditeljski autoritet, što je temelj za razumevanje odnosa s drugima u kasnijem životu. 
 

Odnos između roditelja i dece nije baziran na moći, već na uzajamnom poštovanju i podršci. Uprkos svim nesavršenostima, važno je da dete sluša roditelje i poštuje njihov autoritet. Nedostatak tog poštovanja može dovesti do gubitka osećaja za hijerarhiju i voditi do problema u komunikaciji i odnosima u odraslom dobu.

Dete koje ne razvije razumevanje za autoritete može imati teškoće u radnom okruženju, učenju i drugim aspektima društvenog života. 

Dugoročno, ovakav odnos može dovesti do hroničnog nezadovoljstva kod deteta. Dete koje razvije potrebu da bude uvek vođa i da dominira može osećati prazninu i frustraciju, čak i kad postigne uspehe.

Nezadovoljstvo može biti prisutno i u međuljudskim odnosima, jer osoba neće biti u stanju prihvatiti autoritete ili se nositi s konfliktima na zdrav način. 
Kao što je očigledno, odnos između roditelja i deteta ima dalekosežne posledice koje utječu na emocionalni razvoj, samopouzdanje i interakciju s okolinom.

Zato je ključno da roditelji razvijaju podržavajući i poštovanjem ispunjen odnos s decom, omogućavajući im da razvijaju svoj identitet i razmišljanje te stvaraju zdravu osnovu za buduće odnose.
 

Komentari (0)
Loading