Svi greše kada uzimaju novorođenče u naručje: Fizioterapeutkinja Hristina pokazala kako se pravilno podiže beba

Vesti 11.07.2023 20:30 0

Podizanje novorođenih beba u naručje je važan i osetljiv trenutak koji zahteva posebnu pažnju i pravilnu tehniku

beba

Printscreen/TikTok

Pravilno podizanje bebe u naručje može pomoći u očuvanju njenog zdravlja, sprečavanju povreda i stvaranju bliskog emocionalnog vezivanja između roditelja i deteta.

U jednom popularnom video snimku na TikToku, fizioterapeutkinja Hristina Andrašević je demonstrirala pravilan način podizanja novorođene bebe. U svom videu, ona je istakla nekoliko ključnih koraka koji mogu biti od pomoći roditeljima prilikom podizanja svoje bebe.

@bebac.com Ovako se pravilno podiže beba 👇 Ova beba ima dobru kontrolu glave, ali nije na odmet da naučimo kako da damo dodatnu podršku i ušuškamo je u naručju. Fizioterapeutkinja Hristina Andrašević svoju profesionalnu karijeru usmerila je na davanje podrške roditeljima i podsticanje na pravilno postupanje i podizanje beba kako bi im se podstakao razvoj. Da li vi obraćate pažnju na to kako podižete bebu? #bebaccom #roditeljstvo #novorođenče #beba #baby #pravilnopodizanjebebe #newborn ♬ original sound - Bebac.com

Prvi korak je priprema. Pre nego što podignete bebu, važno je da operete i dezinfikujete ruke kako biste sprečili prenos bakterija i infekcija. Takođe je važno da se osećate udobno i stabilno pre nego što podignete bebu, bilo da stojite ili sedite.

Drugi korak je podrška glavi. Novorođene bebe nemaju razvijenu kontrolu glave i vrata, tako da je važno da pružite podršku za ove delove tela. Lagano stavite jednu ruku ispod glave i vrata bebe, dok drugu ruku stavite ispod njenih leđa. Ova podrška će pomoći u održavanju stabilnosti bebine glave i vrata tokom podizanja.

Treći korak je bliski kontakt. Dok podižete bebu, približite je sebi i držite je blizu svog tela. Bliski kontakt će bebi pružiti osećaj sigurnosti i topline, kao i ojačati emocionalnu vezu između roditelja i deteta. Možete koristiti drugu ruku za dodatnu podršku bebinim leđima i donjem delu tela.

Važno je napomenuti da je svako dete jedinstveno, pa je važno prilagoditi tehniku podizanja u skladu sa individualnim potrebama i karakteristikama deteta. 

Pravilno podizanje novorođene bebe u naručje je važno za njen razvoj, sigurnost i emocionalno blagostanje. Video snimak fizioterapeutkinje Hristine Andrašević na TikToku je privukao pažnju mnogih majki u Srbiji i dobio je pozitivne komentare, jer je pružio korisne smernice i podršku za pravilan način podizanja novorođenih beba.

Komentari (0)
Loading