Ove karakteristike imaju žene lideri: Samo dame sa ovakvim osobinama mogu da vode velike korporacije

Vesti 25.06.2023 20:30 0

Želimo s vama da podelimo korisne savete za nove vođe timova, koji su zasnovani na istraživanjima, studijama slučaja i praktičnom iskustvu.

žena

Shutterstock

 

Jedan od modela koji će biti predstavljen je model profesora Brusa Tukmana koji se odnosi na rad sa timovima. Prema ovom modelu, timovi prolaze kroz nekoliko faza: formiranje, oluja ideja, propisivanje i regulisanje, izvođenje, te na kraju odlaganje ili prekidanje timskog rada.

Ključne osobine koje vođa tima treba da poseduje su:

Ton, energija i inicijativa usmereni ka postizanju ciljeva tima

Ukoliko je vođa pasivan, to može biti najgora stvar koja se može desiti timu, posebno u kontekstu proizvodnih timova. Aktivno vođstvo je ključno za podsticanje timskog uspeha.

Spremnost da preuzme odgovornost za rezultate

Rezultate kako za svoje sopstvene, tako i za rezultate svojih kolega. Vođa tima treba biti osoba koja je odgovorna i koja podstiče odgovornost u čitavom timu.

Liderske osobine koje omogućavaju vođi da inspiriše i motiviše svoje timove

Biti sposoban vođa znači imati veštine upravljanja ljudima i sposobnost da ih podstaknete da daju svoj maksimum.

Komunikativne veštine

Sposobnost efektivne komunikacije koja uključuje i govoriti i slušati, razumeti i objasniti ideje i misli drugima na način koji će biti jasan i razumljiv. Ova veština je ključna za uspostavljanje efikasne komunikacije unutar tima.

Saveti koji su podeljeni temelje se na teoriji i praksi vođenja timova, a primena ovih principa može pomoći novim liderima da razviju veštine koje su potrebne za uspešno vođenje timova.

Komentari (0)
Loading