Pet HIT ženskih imena u SVETU: Tri su popularna u Srbiji, a roditelji se pre odllčuju za njih nego za TRADICIONALNA

Vesti 22.04.2023 13:00 0

Iako tradicionalna srpska imena ne izlaze iz mode, sve više roditelja bira da svoje dete nazove nekim internacionalnim imenom.

Pet HIT ženskih imena u SVETU: Tri su popularna u Srbiji,  a roditelji se pre odllčuju za njih nego za TRADICIONALNA

Shutterstock

Istraživanje koje je pre nekoliko godina sprovedeno na svetskom nivou, pokazalo je koja imena roditelji najčešće daju svojim novorođenim ćerkama. U ovu studiju uključene su zemlje Evrope, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija. Po dobijenim rezultatima, najpopularnija imena koje dobijaju devojčice, bez obzira na kulturološke razlike i običaje su: 

1. Mia

Ovo kratko i jednostavno popularno je od 1964. godine, a kada je dostiglo vrhunac popularnosti i našlo se na listi to 1000 imena sveta. To je zasluga slavne glumice koja nosi ovo ime, Miji Farov. Danas je Mia šesto najčešće ime u Americi, drugo u Nemačkoj i čak prvo u Engleskoj, Australiji, Hrvatskoj, Meksiku, Austriji, Norveškoj i Sloveniji. U našoj zemlji, Mia je na 7. mestu najčešćih imena.

2. Sofija

Ovo ime datira još od vremena antičke Grčke i na grčkom jeziku znači mudrost. Njegova popularnost prešla je granice svoje zemlje i postalo svetski prihvaćeno. Bilo da se piše Sofija, Sofia, ili čak skraćeno Sofi, ovo ime je broj jedan u SAD-u, Škotskoj i Severnoj Irskoj. U Tasmaniji i Holandiji zauzima drugo mesto, kao i četvrto u Italiji i Danskoj. U Srbiji je takođe veoma često i po popularnosti se nalazi na petom mestu. 

3. Olivija

Ovo ime postalo je "bum" kada ga je Vilijam Šekspir upotrebio u svom delu "Dvanaesta noć". Povezuje se sa maslinovom grančicom koja prdstavlja simbol mira, pa je tako postojalo verovanje da će deci koja dobiju ovo ime život biti mirna luka. Olivija se na listi imena nalazi na drugom mestu u Engleskoj, Velsu i Škotskoj, a na Havajima je na prvom mestu. OVDE možete saznati šta početno slovo vašeg imena govori o vašem karakteru.

4. Ema

Ovo je staro germansko ime koje znači "potpun". Popularizovale su brojne holivudske glumice poput Eme Votson, Eme Stoun, Eme Rodžers... Prvo mesto drži u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj, na drugom je mestu u Kanadi, a na trećem u Irskoj. Srbi takođe vole da daju svojim ćerkama ovo ime, a možda je citat iz kultnog filma "Mi nismo anđeli" imao nešto sa tim. Znate već: "Ema, Ena, Emilija... ma eliminiši malu!"

5. Izabela

Isabela, Izabel, Izabel, ela, Bela, Izi... Ovo ime ima mnogo varijacija, a bilo kratko ili dugačko, veoma je rasprostranjena celim svetom. Najpopularnije je u Engleskoj,  Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Danskoj, Španjolskoj, Australiji, Švedskoj i Irskoj. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading