Po MIRISU otkrijte da li je slobodan ili ZAUZET: Naučnici tvrde da se RAZLIKUJU po specifičnom ZNOJU

Vesti 15.03.2023 09:36 0

Žene obratite pažnju na to kako muškarac miriše

Po MIRISU otkrijte da li je slobodan ili ZAUZET: Naučnici tvrde da se RAZLIKUJU po specifičnom ZNOJU

Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazalo je da slobodni muškarci neprijatnije mirišu od oženjenih. Takođe, žene imaju sposobnost da nanjuše i razlikuju oženjene od onih slobodnih, pokazala je studija objavljena u medicinskom časopisu “Frontiers in Psyhology”.

Istraživači sa australijskog univerziteta Makvori dokazali su da samci intezivnije mirišu od muškaraca koji su u braku.

- Iz evolucione perspektive, za žene može biti korisno da otkriju hemosignale koji označavaju par i na kraju izbegnu udvaranje partnerskim mužjacima (posebno sa potomstvom) zbog relativno smanjenih resursa koje mogu da ponude -, objasnilisu autori studije.

U privlačnosti veliku ulogu igraju feromoni - mirisi koje emitujemo zbog naših hormona. Upravo zbog toga fenomen stavljanja vaginalnog sekreta na vratu žena je u prethodnoj godini izazvalo buru komentara. Žene su bile ubeđene da će to privući potencijalne partnere.

Što se tiče mirisa kod muškaradca, istraživači su zamolili 82 žene da nanjuše znoj na majicama 91 različitog muškarca, od toga je 45 njih bilo oženjeno i 46 samaca. Muškarcima koji su učestvovali dali su čiste, bele majice i zamolili ih da ih nose 24 sata kako bi se maksimalno oznojili.

Nakon što su sakupile smrdljivu odeću, žene su pomirisale različite majice i dobile su fotografije odgovarajućih muškaraca. Rezultati su pokazali da slobodni muškarci mirišu intezivniji od oženjenih.

- Takođe smo otkrili da su samci muževniji od muškaraca sa partnerima, ali samo među partnerkama -, objasnili su naučnici i dodali da hormoni igraju veliku ulogu u traženju partnera. S toga, slobodni muškarci imaju veći nivo testosterona.

 

Komentari (0)
Loading