TRI znaka da je RAZVOD na pomolu: Psiholog Mihail Labkovski smatra da je ovo TRENUTAK kada je veza postala TOKSIČNA

Vesti 07.12.2022 12:30 0

Ovo su tri znaka koja ukazuju na razvod prema ruskom psihologu Mihailu Labkovskom

TRI znaka da je RAZVOD na pomolu: Psiholog Mihail Labkovski smatra da je ovo TRENUTAK kada je veza postala TOKSIČNA

Shutterstock

"Ako čovek postane zamena celog sveta za drugog, to ukazuje na jedno – prvi nema svoj svet", rekao je jedan od najpoznatijih ruskih psihologa, Mihail Labkovski. Kako se Labkovski često bavi ljudskom dušom, pa tako i međuljudskim odnosima, posebno partnerskim, izdvojio je 3 znaka koja ukazuju da dolazi razvod.

Takođe, on ističe da je pod sledećim okolnostima razvod bolji izbor nego ostajanje u odnosu u kojem se osećamo loše. Ističe da je važno da prepoznamo i prevaziđemo strah od usamljenosti kako bismo donosili racionalnije odluke u ljubavnim odnosima. Koja 3 znaka prema psihologu Mihailu Labkovskog ukazuju na razvod:

Stalno kritikovanje

Ukoliko partner stalno kritikuje, ukazuje na vaše mane, slabosti i loše osobine, i to postaje učestalo, postoji rizik da će vaše samopouzdanje biti poljuljano. To su najčešće direktne primedbe: "Loše kuvaš"; "Ne brineš dovoljno o ​​sebi"; "Ništa ne možeš dobro da uradiš"... Partneri koji konstantno i neosnovano kritikuju, zapravo pokušavaju da uzdignu sebe u odnosu na drugu osobu, a njenu vrednost da smanje. Boravak u ovakvoj vezi loše utiče na mentalno zdravlje i osoba koja ej stalno kritikovana rizikuje da se povuče u sebe, bude pesimistična i nezadovoljna, sumnja u sebe...

Prebacivanje krivice

Ovo je alat kojim se služe mnogi manipulatori. U svakoj situaciji žele da vam prebace krivicu, kako za svoje postupke, tako i za situacije koje se nisu dogodile. Osim se najčešće služe kada sami naprave grešku. Tipični primeri:

"Nisam razgovarao s tobom ovih dana jer ti..."

"Spavam sam jer ti..."

"I sam sam vodio decu u školu, jer ti ...."

Kada ovakve optužbe dobijate stalno, dolazi do situacije gde zaista počinjete sebe da krivite i loše se osećate.

Manipulacija i ucena

Najosnovniji primer manipulatora je osoba koja se koristi frazom: "Ako me ostaviš, uradiću...". Manipulator u početku obezvređuje, prebacuje krivicu, a kada je sveden pred svršen čin, preti i ucenjuje. Ukoliko se osećate na bilo koji način ugroženo ili uplašeno, neophodno je da prijavite nasilje.

Razvod sa toksičnom osobom često može biti težak, pun negativnih emocija i bolan. Ukoliko prolazite kroz proces razvoda, potrebna vam je podrška bliskih ljudi, ali i konsultacija sa psihologom ili psihoterapeutom koja može pomoći da se izborite sa emocijama u ovoj situaciji.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading