Velika podrška LEPŠEM POLU: Formula 1 najavila novu trkačku seriju za ŽENE

K.Ć. Vesti 28.11.2022 16:00 0

Formula 1 je najavila novu žensku trku koja počinje 2023

Velika podrška LEPŠEM POLU: Formula 1 najavila novu trkačku seriju za ŽENE

Printscreen/Instagram

F1 akademiju će voditi i finansijski podržavati vlasnici Formule 1 menadžmenta koji žele da više mladih žena učestvuje u automobilskim trkama i na kraju u prestižnom F1 trkačkom šampionatu.

Žene u takmičenju Formule 1

U novoj trci učestvovaće pet timova, u svakom po tri ženska vozača, koje će predvoditi iskusni takmičari iz F1, F2 i F3 serija. Sezona će se odvijati kroz sedam susreta, sa tri trke na svakom događaju. Kalendar takmičenja još nije potvrđen, ali se očekuje da će jedan od vikenda biti posvećen trkama Formule 1.

"Svako treba da ima priliku da prati svoje snove i ostvari svoj potencijal, a Formula 1 želi da osigura da činimo sve što možemo da stvorimo više raznolikosti i put ka ovom neverovatnom sportu", rekao je predsednik Formule 1 Stefano Domenica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abbi Pulling (@abbipulling)

Nijedna žena nije učestvovala u trci Formule 1 od 1976. godine. Poslednja takmičarka gran pri takmičenja bila je Lela Lombardi, koja se takmičila u Austriji. Do sada je najveća prepreka bio nedostatak sredstava za podršku mladim ženama koje započinju karijeru u trkačkom sportu. To je ono što vlasnici Formule 1 menadžmenta žele da promene. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abbi Pulling (@abbipulling)

Formula 1 želi da ponudi većem broju mladih žena pristup vremenu i trkama kako bi im pomogla da razviju svoje veštine u profesionalnim timovima.

"U roku od dve do tri godine želimo da vidimo žene vozače u F3 mreži", rekao je Bruno Mišel, izvršni direktor F1 akademije. "Nadamo se da će ova kategorija inspirisati više mladih devojaka da se takmiče u motosportu na najvišem nivou."

Više žena na trkačkoj stazi

Ženama je bilo dozvoljeno da se takmiče protiv muškaraca u seriji V, ženskoj seriji motornih trka koja se vodi po pravilima Formule 3 sa muškarcima. Takmičenje je debitovalo 2019. godine i pratilo je trke Formule 3 i DTM za muškarce. Godine 1982. Mišel Muton je završila na drugom mestu na Svetskom šampionatu u reliju, Danica Patrik je postala prva ikada pobednica IndiCara 2008. godine, a Sofija Flerš je završila na podijumu u Evropskoj seriji Le Man 2021. i 2022. godine. Iron Dames je ušao u istoriju kao prvi ženski tim koji je osvojio svoju klasu na 24 sata banje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maya Weug (@maya_weug)

Samo je pitanje vremena kada će talentovana vozačica doći do Formule 1. Među najvećim favoritima su Džejmi Čedvik, Maja Veg i Ebi Puling. Najbolji karting vozači su Luna 12-godišnja Fluksa, 20-godišnja Nerea Marti i 22-godišnja Marta Garsija.

Komentari (0)
Loading