Psihologija otkriva ŠEST tipova toksičnih MAJKI: One "guše" svoju decu, da li se PREPOZNAJETE?

Vesti 05.11.2022 10:25 1

S obzirom na to da majke, jednako kao i očevi, imaju svoje slabe i jake strane.

Psihologija otkriva ŠEST tipova toksičnih MAJKI: One "guše" svoju decu, da li se PREPOZNAJETE?

Shutterstock

Neke od njih mogu biti posebno toksične za njihovu decu. Psihološkinja Ana de Simon je u teksu objavljenom na portalu "Psicoadvisor" definisala šest tipova toksičnih majki.

Majka sklona emocionalnim ucenama

Ovaj tip majke, kako objašnjava psihologinja, odriče se gotovo svega za svoju decu, ali zauzvrat traži kontinuiranu pažnju, koristeći pritom emocionalne ucene da se dete oseća krivim. To može dovesti do diskreditacije drugog roditelja, uzrokujući da ga deca mrze ili da mu zameraju. Kako deca odrastaju, prepliće im se ljutnja i osećaj krivice.

Ćerke su sklone da postanu žrtve svoje majke idealizirajući je ili bežeći od nje kako ne bi rizikovale da postanu iste. S druge strane, sinovi imaju problem da naslede isti obrazac ponašanja u odrasloj dobi.

Negativna majka

Negativna majka je osoba koja uvek razmišlja o lošim stvarima, sklona je neprestanom žaljenju i zbog najmanjih sitnica, kritična je i osuđujuća prema vlastitoj deci, objašnjava De Simon. Ovaj tip majke nikada ne daje komplimente, već decu neretko pokušava da obeshrabri. Ovakav stav izaziva u njima dubok osećaj neadekvatnosti i jaku nesigurnost koja ostaje u njima sve do odrasle dobi.

Majka žrtva

Ovaj tip majke često se žali na vlastiti život i, iako striktno ne kritikuje svoju decu, neprestano traži njihovu podršku, uskraćujući im pritom osećaj zaštite koji im je i te kako potreban. Deca su tako prisiljena da se ponašaju kao roditelji sopstvenoj majci, što snažno utiče na formiranje njihove ličnosti. Takva deca u odrasloj dobi mogu postati izrazito razdražena, ali i dalje nesigurna i puna krivice koju nose u sebi.

Narcisoidna majka

Narcisoidna majka ponosi se svojom decom i puna je očekivanja od njih jer ih doživljava kao ”produžetak same sebe”. Psihologinja objašnjava kako majka sklona ovakvom ponašanju od dece očekuje da budu tačno onakva kakvima ih ona zamišlja, onemogućujući im pritom slobodu izbora. Kod dece se razvija snažna narcistička rana jer ubrzo shvataju da je majčinska ljubav uslovljena. Kod tipične narcisoidne porodične dinamike majka svakoga stavlja na njegovo mesto, učeći decu da moraju da zasluže njenu pažnju.

Histrionska majka

Histrionska majka voli da privlači pažnju na sebe, trudi se svim silama da izgleda mlađe, a često se upušta u ekscesna ponašanja koja prvenstveno sramote njenu decu. Ovaj tip majke psiholozi opisuju kao nesigurnu osobu koja ne želi da odraste i boji se da zauzme položaj majke, već uvek nastoji da ostane devojka.

Depresivna majka

Psihološkinja De Simon objašnjava kako depresivna majka ima slične karakteristike kao i majka žrtva, ali pritom ima tendenciju da ne pruži odgovarajuću zaštitu svojoj deci koja se zbog toga osećaju napušteno, beskorisno i nedovoljno važno. Tokom odrastanja deca depresivne majke mogu postati apatična i bez strasti, ali i prerano zrela ili, naprotiv, zavisna od majke i duboko emocionalno nezrela.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Pitanja bez odgovora
09.11.2022 08:01

Ima li još kakva naopaka majka, koja uništava svoju jadnu decu? Ima li još kakva vrsta koja nam od rođenja želi zlo? I ima li neka koju ne osuđuju, ne ponižavaju i ne obezvređuju njena "pogrešno" odgajena deca? I ima li normalnih ljudi, koji za svoje greške i neuspeha ne osuđuju svoju majku, nego prihvataju sopstvenu odgovornost za sopstveni život?