Ovo su četiri tipična znaka TOKSIČNE veze: Prepoznajte SIGNALE na vreme i izvucite se iz nje!

Vesti 12.10.2022 10:30 0

Ne tako retko se dogodi da u našem partnerstvu izgubimo svoju individualnost i moramo ponovno pronaći sebe

Ovo su četiri tipična znaka TOKSIČNE veze:  Prepoznajte SIGNALE na vreme i izvucite se iz nje!

Shutterstock

Zaljubljenost je jedan od najljepših osećaja koji postoje. Nervozni ste, leptirići u stomaku su vam poludeli i ne želite biti ni sekunde bez tog osećaja. To je kao nalet emocija koji stvara zavisnost i treba ti taj osećaj sve više. 

Kada se  zaljubljenost desi veoma je bitno da  i sami imate granicu zmeđu ružičastih naočara i ali je to teško razaznati kad si sam u njemu. Zato ovdje objašnjavamo klasične znakove zavisnosti u vezi i kako se najbolje možete vratiti sebi .

1. Kada lične potrebe postanu nebitne

Kada smo još uvek tinejdžeri, ove situacije mogu da se dešavaju, ali ni odrasli nisu zaštićeni od gubitka sebe u vezi.  . Prijatelji su zanemareni, profesionalni snovi odjednom više nisu toliko važni, a vlastite želje odjednom nestaju u drugom planu - sve kako bi vaš partner bio što sretniji. Bilo šta smo da mu udovoljite što je više moguće i provedete što više vremena s njim ili s njom.


2. Ko donosi odluke u vašem partnerstvu?

U emocionalno ovisnom odnosu, želimo učiniti našu drugu osobu što udobnijom. Bilo da se radi o malim stvarima kao što je odabir filma , koje jelo želite za večeru ili kada idete spavati , ali i o značajnijim stvarima. Lepo je kada zajedno donesete odluku i oboje radite ono što želite. Možda vam neće smetati da večeras pojedete nešto za šta baš i nemate apetita. Ali ako bolje pogledate i shvatite da vlastite preferencije- čak ni sitnice - nisu važne kao partnerove, ali trebali biste nešto promeniti što prije. Uostalom, svako bi trebao doći na svoje.

3. Kada ste zadnji put videli svoje prijatelje?

Još jedna stvar na koju biste trebali obratiti pažnju je vaše društveno okruženje. Naravno, na početku nove veze često se više fokusiramo na nju i volimo pustiti svoje prijatelje da se malo povuku. To je takođe sasvim normalno do određene mere, ali treba imati na umu. 

Viđate li partnerove prijatelje mnogo češće nego svoje? Prijateljstva su važna i ne smeju igrati samo malu pomoćnu ulogu uz vaše partnerstvo. Oni su ti koji su tu za vas kada se sve raspadne. Ako i svom partneru olakšavate, to je također opasan znak emocionalne ovisnosti u vašoj vezi.


4. Ulaže li vaš partner jednak trud u vezu kao i vi?

Koliko često se ušuškavate, pravite kompromise kako biste doneli korist svojoj vezi? Ne brinite, to samo po sebi nije pokazatelj emocionalno ovisnog odnosa. S vremena na vreme, svi moraju napraviti kompromise kako bi partnerstvo raslo. Mala, ali suptilna razlika leži u tome vidite li oboje to na taj način. Daje li vaš partner  vašoj vezi prioritet koliko i vama? 

par

Shutterstock

 

 

Ulaže li on:ona toliko ljubavi, rada i truda? Naravno uvek postoje faze koje su malo stresnije ali ako je jedno od vas više izazovno u drugim područjima života, možda će ostati manje snage za ulaganje u vas. Ali ako je to trajno stanje, trebali biste hitno potražiti razgovor s partnerom – čak i ako vam zapravo "ne stvara probleme"

Koliko emocionalna ovisnost može postati opasna najviše zavisi od parnera Jer ako je on/ona već narcisoidan, to nije dobra kombinacija jer ljudi sa takvim osobinama često manipulišu onima oko sebe kako bi dobili ono što žele.

Ako ste sada prepoznali da se vaš fokus tiho i potajno pomaknuo sve dalje od vas i vaših potreba, vreme je da nešto poduzmete. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading