Ovaj OBIČAJ u Danskoj je često ŠOKANTAN strancima: Snimak koji se pojavio je zapanjio svet, svuda po ulici nailaze na kolica sa BEBAMA, a RODITELJA nigde!

K.Ć. Vesti 04.10.2022 13:20 0

Danski roditelji često dozvoljavaju svojoj deci da dremaju u kolicima napolju bez posebnog nadzora

Ovaj OBIČAJ u Danskoj je često ŠOKANTAN strancima: Snimak koji se pojavio je zapanjio svet, svuda po ulici nailaze na kolica sa BEBAMA, a RODITELJA nigde!

Printscreen/Twitter

Turisti koji ovo vide mogu smatrati da je ova praksa uznemirujuća. Da li su roditelji u ovoj skandinavskoj zemlji neodgovorni?

Nedavno su na društvenim mrežama krenule da kruže objave sa serijom video snimaka koji prikazuju parkirana na raznim mestima: na ulicama, u parkovima, ispred prodavnica, kolica sa decom koja spavaju, očigledno bez nadzora roditelja. Ovo ne bi trebalo da bude iznenađujuće jer je u Danskoj uobičajena praksa da se deca dremaju napolju , obično u kolicima.

Neki ljudi su izrazili šok i nevericu , a neki su to nazvali lošim roditeljstvom .

Ovo je tako zanimljivo! Zamislite da ostavite bebu napolju da odspava dok se vi bavite svojim uobičajnim kućnim poslovima. Ovo nije prvi put da danska deca bez nadzora koja spavaju na otvorenom privlače međunarodnu pažnju.

Još 2013. godine, novine Jillands-Posten su objavile da je „BBC iznenađen što skandinavske bebe spavaju napolju“ komentarišući članak britanske televizije pod naslovom „Bebe koje dremaju na temperaturama ispod nule“ .

"Skandinavski običaj puštanja beba da spavaju napolju izaziva pometnju", pisale su novine.

 

 

Istraživanje, citirano u britanskom i danskom članku, sugeriše da se može imati koristi od puštanja dece da spavaju na otvorenom. Ovo dokazuje studija Univerziteta u Oulu u Finskoj zasnovana na anketi roditelja.

"Deca su očigledno duže spavala napolju nego u zatvorenom”".

Vodeći istraživač Marjo Turula rekla je za BBC. Prema studiji, spavanje u zatvorenom je trajalo jedan do dva sata, dok je spavanje na otvorenom trajalo 1,5 do tri sata.

"Pretpostavlja se da ograničenje kretanja odećom može da produži dužinu sna, a hladno okruženje sprečava da se umotano dete pregreje", objasnio je Turula.

U Danskoj, standardna odeća za decu koja zimi spavaju napolju su vuneni kombinezon, a ispod njih obična odeća ili pidžama. Deca takođe nose rukavice, šal i kapu. Dete je obično još uvek pokriveno navlakom za kolica, po potrebi i pokrivačem za kišu. Naravno, broj slojeva zavisi od godišnjeg doba .

Dok je prizor kolica koja stoje na ulicama možda zapanjujući deo ove prakse za strance. Obično roditelji za dremku svojih beba biraju terase ili svoje bašte. Ipak, mališan koji spava u kolicima ispred kafića ili sličnog javnog mesta nije retkost. Obično ga roditelj ima na vidiku ili koristi „bebi monitor“ .

To što se roditelji ipak osećaju prijatno ostavljajući svoju decu da spavaju na ulici može izgledati neverovatno onima koji su prvi put svedoci ovakvoj praksi.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading