Ovako žene mogu LEGALNIM putem da se ZAŠTITE od napada manijaka: Ova sredstva su DOSTUPNA u prodaji, svaka žena treba da ih nosi u torbi, a evo koliko koštaju

Vesti 26.09.2022 11:03 0

Devojke i žene sve češće se ne osećaju bezbednim na ulicama. Istraživanja pokazuju da sve više devojaka i žena sa sobom nosi sprej, a stručnjaci preporučuju da pri ruci bude i elektrošoker

Ovako žene mogu LEGALNIM putem da se ZAŠTITE od napada manijaka: Ova sredstva su DOSTUPNA u prodaji, svaka žena treba da ih nosi u torbi, a evo koliko koštaju

Shutterstock

 

Žene u Srbiji je jako uplašila vest da je serijski silovatelj izašao iz zatvora nakon 15 odležanih godina i sada na društvenim mrežama masovne dele njegove fotografije sa ulica Beograda kako bi upozorile druge žene da budu oprezne u njegovoj blizini.

Međutim, i ranije smo imali priliku da čujemo takve priče o kaskaderu koji je zlostavljao devojčice, zatim o razbojniku koji je napao stariju ženu da bi joj oteo novac. Treba napomenuti da je pretnja i u gradskom prevozu, u prodavnici, na ulici, pa čak i u privatnom stanu. Takvih primera je uvek bilo, oni se ne mogu iskoreniti, ali se na neki način može uticati na ličnu bezbednost.

Sigurno ste se pitali koja sredstva za samoodbranu su dozvoljena i koja smeju da se koriste. Ono o čemu treba da se razmišlja je, kako nabiviti takva sredstva i kako sa njima rukovati. Važno je da se sredstva pravilno upotrebe, kako bi napadač bio onesposobljen, a vi da imate više vremena za beg.

- Gasni sprejovi, kao i uređaji za izazivanje elektrošoka, shodno Zakonu o oružju i municiji, spadaju u kategoriju D, predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti. Članom 26. Zakona o oružju i municiji punoletna lica mogu nositi gasni sprej i elektrošoker. Istim članom propisano je da maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej - navode na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi Kurir.

Do 2016. za nošenje sprejova za odbranu i elektrošokera mogli ste da budete kažnjeni sa pet godina zatvora.

Danas to nije tako.

Biber-sprej (cena 990 - 3.400 dinara)

Dejstvo do 15 minuta

Biber-sprej je potpuno bezbedan za upotrebu. Taster za aktiviranje je tako napravljen da ne može lako da se sam aktivira u džepu.

Biber-sprej je dozvoljen od 2016. godine, to je hemikalija na bazi ekstrakta ljute paprike i nakon što se naprska napadaču na lice, izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suzenje i iritaciju očiju.

Takođe, da bi iz biber-spreja izlazio gas, morate držati taster pritisnutim sve vreme. Preporučuje se da minimalna distanca od napadača bude jedan metar. Efekat dejstva biber-spreja traje i do 15 minuta.

Elektrošoker (cena 1.990 - 7.800 dinara)

Izaziva paralizu do 20 minuta

Elektrošoker vrši kratkotrajno električno pražnjenje visoke voltaže na telo napadača. Neophodno je da prislonite šoker na telo napadača i da ga aktivirate.

Deluje i preko garderobe, kao i preko zimske jakne. Najdelotvornije dejstvo elektrošokera je na delove između vrata i ramena, na stomak, kao i na unutrašnji deo butine. Jak udar struje izaziva privremenu paralizu u trajanju od pet do 20 minuta.

Radi veće bezbednosti i povećanju osećaja sigurnosti, zakon dozvoljava da se nosi elektrošoker ili biber-sprej, ali po istom tom zakonu legalno ih je upotrebiti samo ako do nasilja dođe, to jest za njegovo suzbijanje u kriznom trenutku. Zloupotreba je kažnjiva.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading