Svaki glas je važan! Želimo da čujemo vaš sud. Glasanje počinje 15. septembra, a traje do 22. septembra. Autori tri recepta koji dobiju najviše vaših glasova, biće nagrađeni.
Redakcija i prijatelji manifestacije "Festival srpske trpeze" pripremili su lepe darove za osvojena prva tri mesta.
Prvoplasirana osvaja "Vivax mikrotalansu rernu", drugoplasirana mikser "Gorenje", a treća nagrada je ketler "Gorenje".
RECEPTI
1. Piletina u umaku od pavlake
Mima Nikolić iz Beograda
Sastojci:
- Komad belog pilećeg mesa
- 2 glavice crnog luka
- 100 grama šampinjona
- 1 šargarepa
- 1 kocka za supu
- 1 čaša kisele pavlake
- 200 mililitara pavlake za kuvanje
- 2 decilitra vode
Priprema:
U zagrejano ulje iseckati luk i kratko propržiti. Dodati šargarepu i mešati. Belo pileće meso isprži se krtko sa jedne i sa druge strane. Iseći na kockice, pa ubaciti sa lukom i šargarepom. Kada ponestane tečnosti, dodati šampinjone. Posle nekoliko minuta ubaciti 2 decilitra vode, kocku za supu, pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku. Pustiti da se lepo ukrčka. Prilog može biti: Dinstani pirinač, njoke ili neka testenina.
2. Pohovani kačkavalj
Mira Gilić iz Trstenika
Sastojci:
- 12 parčića kačkavalja ( debljine 5mm)
- 3 jaja
- brašno
- prezle
- Ulje za prženje
Priprema:
U dublji tiganj zagrejati ulje do kljucanja. U tri posude staviti brašno, prezle, umućena jaja. Kačkavalj valjati u brašno - jaja - prezle - jaja - prezle. Postupak ponavljamo 2 x da ne dođe do curenja kačkavalja. Pržimo na ulju sa svake strane dok ne porumeni.
3. Juneći srpski gulaš
Vera Žikić iz Rakovice, Beograd
Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa
- 1 kg crnog luka
- 1 decilitar ulja
- 1 mala kašika aleve paprike
- 1 kašika mlevenog celera
- po ukusu soli i vegete
Priprema:
Na zagrejano ulje ubaciti naseckano meso sa sitnije sečenim lukom. I jedno i drugo dinstati i pomalo dodavati vode. Nakon 30 minuta kuvanja, sjediniti sve začine. Kada meso počne da se raspada, tada skloniti sa šporeta. Vode dodavati u zavisnosti od toga da li želite da gulaš bude gušći ili ređi.
4. Salčići sa džemom
Irena Đerić iz Aranđelovca
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 4 kašike sirćeta
- 4 kašike rakije
- 2 kašike šećera
- 20 kašika vode
- 4 kašike ulja
- malo praška za pecivo umesiti sa malo brašna
- pola kilograma sala umesiti sa malo brašna
Priprema:
Sve sastojke sjediniti sa brašnom i razvući testo premazati salom (koje ste sastavili sa malo brašna) sačekati 10 minuta pa ponoviti još dva puta tako. (Salo podeliti na tri dela da bi imali da premažete tri puta), kad poslednji put premažete opet sačekajte 10 min rzavucite testo iscite prvo na dugačke trake pa na kocke. Stavite džem u sredinu presavijte samo i pecite. Pečene salčiće pospite šećerom u prahu.
5. Kokrceu
Vesna Janković iz Topolovnika
Sastojci:
Za domaću proju:
- 300 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničng brašna
- vrela voda
za Kokrceu:
- 50 g masti
- 200 domaćeg sira
- čaša vode
- soli po želji
Priprema:
Priprema se slično popari. Prvo zamesite običnu proju od navedenih sastojaka, a zatim je pečete na 190 stepeni 20 minuta do pola sata, dok ne porumeni.
U šerpu potom oddati mast i vodu, pa izdrobiti proju i sir i posoliti po želji. Mešati dok ne omekša. Po potrebi dodati još soli i sira.
6. Rustična pita sa jabukama i listovima badema
Radmila Petrović iz Beograda
Sastojci:
Za kore:
- 350 g brašna
- jedno jaje
- 150 g mladog sira
Za nadev i pitu:
- 1 kg jabuka
- cimet
- orasi po želji
- šećer
- 80 g putera
- seckani badem na listiće
Priprema:
Testo pripremiti od brašna, sira i jajeta pa podeliti i pripremiti dve kore. Jabuke dinstati na šporetu sa šećerom, cimetom i orasima po želji. Na dno pleha staviti jednu koru, pa preliti nadevom od jabuka i poklopiti drugom korom. Istopiti potom 80 g putera i preliti preko kore na vrhu, pa posuti listićima badema. Peći na 180 stepeni 40 do 45 minuta.
7. Muhalebi kadaif
Marko Kožović iz Novog Pazara
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- 500 mililitara slatke pavlake
- pistaći
- mlevena plazma
- kadaif
Priprema
Od litre mleka odvojiti jednu čašu i umutiti sa nišestom, brašnom i jajetom. Ostatak mleka ostaviti da provri sa šećerom i vanilinim šećerom, pa zakuvati sa pripremljenom smesom.
Kada se fil ohladi dodati 500 mililitara slatke pavlake i mutiti mikserom dok smesa postane kremasta. Kadaif pomešamo sa plazmom i seckanim pistaćima. U posudu po želji filovati kadaif, fil, kadaif.
Dekorisati po želji.
8. Gotovac
Radica Tomić iz Krive Reke
Sastojci su odokativni:
- 1 kg projino brašno
- Kajmak
- Sir
- Slaninica po želji
- So
- Mast
Priprema
U šerpu sipati vodu i staviti da proključa, a staviti so i malo masti. Kada provri, sipati u vodu projino brašno i skloniti na kraj ringle šerpu ili smanjiti temperaturu da bi se krčkalo na tihoj vatri. Dok se krčka, pripremiti kajmak, sir i slaninicu. Kada se to ukrčka, dobro ga izmešati kako bi se razbile sve grudvice. U tepsiju staviti više masti, ne samo da se podmaže, već da ima dobar sloj. U tepsiju sa mašću sipati smesu iz šerpe i staviti da se zapeče. Kada je to gotovo, staviti preko kajmak, sir i slaninicu po želji. Servira se toplo.
9. Domaća štrudla sa makom
Snežana Ljubić iz Beograda
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 500 ml mleka + 100 ml mleka za mak
- Jedna kocka kvasca
- Kašičica šećera
- Pola kašičice soli
- 2 jaja
- 300 g maka
Priprema
Ugrejati mleko da bude mlako, dodati šećer, so, kvasac i sve to razmutiti. Dodati jaja, postepeno dodavati brašno u mleko. Kada se napravi testo, izlupati ga dobro varjačom, da se pojavljuju mehurovi. Zatim, posuti brašno na površinu po kojoj će se mesiti testo. Napraviti takozvanu jufku i ostaviti da naraste jedno 15 minuta. Nakon toga razvući testo i još jednom premesiti. Onda napraviti dve jufke i opet neka odstoji 10 do 15 minuta. Svaku jufku razvući oklagijom. Uzeti mak i sipati u mleko i filovati te jufke koje su razvučene. Posuti malo šećera, a po izboru može i suvog grožđa. Zatim uviti testo sa makom u štrudlu. Staviti u tepsiju i ostaviti da testo nadođe, jedno 30 minuta. Ugrejati rernu na oko 200 stepeni i peći štrudlu 30 minuta.
10. Pileća salata sa narom i kikirikijem
Nada Prijović iz Beograda
Sastojci:
- 1 kg pilećeg belog mesa
- 300 g pečenog neslanog kikirikija
- 200 g kiselih krastavaca
- 2 nara
- Pola kantice ili veća pavlaka u čaši
- oko 700 g majoneza
Priprema
Pileće belo obariti i iseckati na kocke. Kikiriki iseckati u blenderu. Iseckati i kisele krastavčiće i odvojiti nar. Sve umešati u jednu činiju. Od nara i kikirikija odvojiti po saku za dekoraciju. Napomena: Pavlaku staviti celu, a majonez videti tokom mešanja da li je potrebno svih 700 g ili ne.
Anketa
Izaberite naj recept
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO