Ime određuje SUDBINU deteta: Dobro razmislite kakvo ćete nazvati svoje novorođenče jer od toga zavisi kakav mu život SLEDI

Vesti 07.09.2022 22:00 0

Ipak je ime bitnije nego što smo mislili

deca

Shutterstock

Naučna istraživanja pokazuju da su dečaci sa ženskim imenima agresivniji i nesigurniji.

Potvrđuju i da ime ima veliki uticaj na naš život i da nas određuje na mnoge načine pa psiholozi savetuju da dobro razmislite pre nego što definitivno odlučite kako će se zvati vaš naslednik.

Jedna studija britanskih naučnika provedena na više od 15.000 roditelja pokazala je da je svaki peti roditelj nezadovoljan imenom koje je izabrao za svoje dete.

Stručnjaci tvrde da ime koje previše odskače i nije karakteristično za podneblje na kojem dete živi može negativno uticati na razvoj dečije ličnosti.

Može dovesti do toga da mu se vršnjaci smeju, smišljaju podrugljive nadimke i zadirkuju ga. To može imati velike posledice na socijalizaciju i psihički razvoj, jer stvara nesigurnost i osećaj odbačenosti.

Ime određuje SUDBINU deteta: Dobro razmislite kakvo ćete nazvati svoje novorođenče jer od toga zavisi kakav mu život SLEDI

Shutterstock

 

Istraživanja pokazuju da su dečaci koji dobijaju imena koja se mogu dati i devojčicama, agresivniji i imaju slabiju samokontrolu. To je još izraženije ukoliko je u njihovoj okolini devojčica sa istim imenom. Takođe, devojčice muškog imena slično se ponašaju.

Ženstvena imena povećavaju šanse da vaša ćerka bude sklona društvenim naukama, umetnosti i muzici, dok grublja, muška imena dete orijentišu na prirodne nauke. Psiholozi tvrde da imena imaju isti efekat na psihu kao, naprimer, način oblačenja, jer otkrivaju poreklo, način života i sklonosti.

Aktuelna imena koja se mogu čuti na svakom koraku, prema istraživanjima, pružaju najoptimalniju šansu da se dete pravilno razvija. Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju da dete koje ima neobično ime takođe može biti uspešno, ali samo ukoliko mu se ime dopada.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading