Da bi postale VOJNICI, žene u Indoneziji su morale da prođu JEZIV test NEVINOSTI

K.Ć. Vesti 07.08.2022 14:20 1

Grupe za ljudska prava decenijama su kritikovale ponižavajuću praksu „testiranja nevinosti“ vojnih regrutovanih žena

Da bi postale VOJNICI, žene u Indoneziji su morale da prođu JEZIV test NEVINOSTI

Shutterstock

Korišćen je u Indoneziji. Metoda, nazvana i "tehnika dva prsta", imala je za cilj da eliminiše žene koje nisu bile nevine iz redova indonežanske vojske.

Himen je trebalo da bude netaknut

Procedura testiranja nevinosti bila je poznata u Indoneziji kao "test sa dva prsta" jer su tokom testa lekari stavili dva prsta u ženinu vaginu kako bi proverili da li je himen netaknut. Osobe za koje je utvrđeno da su lišene nevinosti bile su odbijene od regrutovanja u vojsku.

Nakon višegodišnjih protesta udruženja za ljudska prava, načelnik Generalštaba vojske general Andik Perkas je u junu 2021. godine signalizirao kraj decenijama dugoj praksi i rekao da će žene biti regrutovane na isti način kao i muškarci. Regruti će biti birani na osnovu njihove „sposobnosti da prate vojni obrazovni proces“, rekao je Perkasa u izvodu iz telekonferencije objavljenoj na zvaničnom nalogu indonežanske vojske prošle godine.

U nekim slučajevima, vaginalni pregled je takođe vršen ne samo na ženama regrutovanim u vojsku, već i na verenicama vojnih oficira.

"Ovo je cena za žene koje idu u vojsku. Trauma."

Vest o promeni sa oduševljenjem su primile organizacije koje se bore za ljudska prava, kao i žene koje su morale da prođu kroz ponižavajuću i nezdravu lekarsku praksu. Anindi, koja je pre 24 godine polagala test kao 18-godišnji kandidat za mornaricu u Džogdžakarti, nije položila "test nevinosti", iako je na svim ostalim testovima postigla visok rezultat.

Da bi postale VOJNICI, žene u Indoneziji su morale da prođu JEZIV test NEVINOSTI

Shutterstock

 

„Nisam želela da me pipaju bez mog pristanka. Zato sam rekla doktorki da prestane i rekla joj da nisam nevina “, prokomentarisala je Anindi za The Guardian. „Zaustavila sam je ne zato što sam se plašila da će otkriti da nisam nevina, već zato što sam se osećala neprijatno zbog procedure. Žene koje odlaze u vojsku doživljavaju samo jedno. Traume“.

„Nije fer da se, kroz test nevinosti, od žena traži da dokažu svoju moralnost. Šta je sa muškim regrutima? Kako to dokazujete?“ Pitao je Alim Kibtiiah, komesar u Nacionalnoj komisiji za nasilje nad ženama (Komnas Perempuan).

Konačno su prekinuli ogavnu praksu

Indonežanske oružane snage konačno su završile takozvane "testove nevinosti" kao deo procesa regrutovanja žena. Portparol indonežanske vojske general Budiman saopštio je da su sve tri vojne vrste - vojska, mornarica i vazduhoplovstvo - "uspešno završile testove nevinosti" za regrutaciju.

Prema organizacijama koje se bore za prava žena, indonežanska vlada bi trebalo da istraži traumu ovog sramnog metoda na ženama i pruži žrtvama neophodnu podršku. Ovo je važno i za vojsku i za naciju u celini i pomoći će da se spreči slično zlostavljanje u budućnosti. Žene koje žele da se pridruže oružanim snagama neke zemlje ne bi trebalo da dožive diskriminaciju i zloupotrebe u tom cilju.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Milutin
07.08.2022 16:23

Pa kako drukše da utvde nevinost.?