Ovo ime za DEVOJČICE ima dva potpuno SUPROTNA značenja: Za jedno kažu da je JEZIVO, a za drugo da je MOĆNO i predivno!

Vesti 13.04.2023 12:40 0

Ne tako davno našim prostorima deca su najčešće dodeljivana imena koja su nosila jaku simboliku

Ovo ime za DEVOJČICE ima dva potpuno SUPROTNA značenja: Za jedno kažu da je JEZIVO, a za drugo da je MOĆNO i predivno!

Shutterstock

Jedno od najpopularnijih imena koje se nekada davalo novorođenim devojčicama ima vrlo lepo značenje jer predstavlja štit od bolesti, ali ima i tužnu i tešku simboliku, za koje većinu ljudi ne zna.

U dalekoj prošlosti kada se još verovalo da reč ima magijska svojstva ovakva imena su se nadevala deci jer se verovalo da bajanje imenom može da pomogne da se dete održi, ostane u životu i zaštiti od bolesti. Ime nastalo od osnove "stajati" (ostajati) – da stane bolest.

Ipak, ono što je relativno nepoznato je da su ovo ime dobijale devojčice čiji su roditelji priželjkivali da prestanu da dobijaju decu, odnosno da zaustavi dalje rađanje dece tamo gde ih je već bilo previše.

Možda već naslućujete da se radi o ženskom imenu Stanka.

Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu. 

Pretpostavlja se i da su u dalekoj prošlosti izvedena od prastarih imena Stanimir, Stanislav i dr. Postoji veliki broj imena koja imaju isto značenje i u korenu imaju istu reč, ali su im dodati različiti nastavci, poput Stajka, Stajko, Stana, Stane, Stanija, Stanika, Stanoje, Stanojka, Stanojla i Stanojlo.

Posebno je zanimljivo i to što se danas veruje da žena koja je imala nekoliko uzastopnih pobačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje nose ime Stana ili Stanka. Ako ih ima više, obilaze svaku kuću, uzimaju strukove trave iz venčića i prave svoj venac. Sa njim na glavi kupaju se u reci i veruju da će im sledeća trudnoća uspeti.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading