Mučnina, povraćanje i vrtoglavica: Sve više Srba se žali na MORSKU BOLEST, evo kako se dobija i šta treba IZBEGAVATI na putovanjima

Vesti 02.06.2022 19:00 0

Morska bolest ili bolest putovanja su nazivi za bolesti kretanja koje mnogim ljudima tokom putovanja predstavljaju velik problem, otežavajući im put do odredišta

Mučnina, povraćanje i vrtoglavica: Sve više Srba se žali na MORSKU BOLEST, evo kako se dobija i šta treba IZBEGAVATI na putovanjima

Shutterstock

 

Morska bolest je vrsta bolesti kretanja pri kojoj čoveka spopadne mučnina. Simptomi kao što su povraćanje, prostorna dezorijentacija, migrena ili promena krvnog pritiska pokazatelji su da naše telo reaguje na vožnju kompnom – automobilom, autobusom ili vozom, ili na vožnju avionom ili brodom.

Jedan mali organ koji nam pomaže da održimo ravnotežu i stojimo uspravno nalazi se u našem uhu. Kada se vozimo brodom izloženi smo konstantnom ljuljanju na talasima, pa se taj organ umori. Kada se to desi, čovek oseća vrtoglavicu i muku, a to znači da je dobio morsku bolest.

Uzroci morske bolesti nisu baš jednostavni, jer je zabeleženo da neki gluvonemi ljudi, kao i sasvim mala deca ne oboljevaju od morske bolesti. Morsku bolest ne možemo dobiti samo zato što se nadražuje centar za ravnostežu, nego tome doprinosi i nelagodnost u stomaku zbog ljuljanja i uzbuđenja što se nalazimo u buri koja ljulja ceo brod.

Ukoliko duže traje, morska bolest može biti veoma neprijatna jer tada čovek ne može ni da jede ni da spava. Sada je moguće ublažiti simptome morske bolesti pilulama ili sasvim neutralisati neželjene simptome.

Pauze umesto lekova

Na tržištu ima i veliki broj lekova koji suzbijaju mučninu pri putovanju. To su najčešće antihistaminici i antiholinergici i obično se piju pola sata pre putovanja i blokiraju nagon na povraćanje. Neki stručnjaci ne savetuju, primenu lekova protiv mučnine kod dece, i umesto medikamenata, predlažu prirodna sredstva.

Gledajte u jednom pravcu

Savet je da se, dok se putuje, pogled usmeri u jednom pravcu, blago se drema, bez čitanja sadržaja, a može da se sluša i lagana muzika. Osobe koje pate od mučnine, neka sede, ako je moguće, na prednjim mestima, nikako ne smeju da sede u pravcu suprotnom smeru kretanja. Preporuka je i da se ograniče pokreti glave i da se glava pritiska čvrsto uz sedište. Pijte male, ali češće, količnie vode.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading