Psiholog otkriva TRI znaka TOKSIČNE veze: Posebnu pažnju obratite na partnerov "HUMOR"

K.Ć. Vesti 24.05.2022 08:00 0

Toksična veza ima niz karakteristika koje nije nužno lako uočiti

Dejt

Shutterstock

Toksične veze mogu nastati kada se jedan ili oba partnera zaglave u ciklusu nezdravih reakcija, često ne shvatajući to ili ne znajući kako da prestanu. Ponekad se, međutim, dešava da to rade namerno.

Dr Lori Bet Bisbei, psiholog sa 30 godina iskustva, terapeut, trener za seksualnost i intimnost, rekla je za insajder.com da i jedan partner i oba partnera mogu pokazivati toksično ponašanje, ali će jedan od njih uvek biti agresivniji.

"Reakcije mogu biti toksične sa obe strane jer se može desiti da obe osobe nemaju mogućnost da se međusobno podržavaju", naglasila je dr Bisbi. "Dešava se i da je zlostavljanje druge osobe nameran oblik povrede i kontrole", dodala je ona .

Prema ekspertu, toksična ponašanja mogu biti očigledna, kao što su uvrede ili vikanje, ali su često i veoma suptilna.

Tišina

Nedostatak komunikacije je uobičajeno ponašanje partnera u vezi. Vredi znati da je ovo ponašanje toksično. Partner odbija da razgovara. Dr Lori napominje da se ćutanje ne odnosi samo na razgovor, već i uzdržavanje od ljubavi, seksa, naklonosti ili pažnje kako bismo izmanipulisali drugog partnera da se ponaša kako mi želimo. Ovo je jednostavno nezdravo.

Ponižavajuće "šale"

„Ako vi ili vaš partner često pribegavate sarkastičnom humoru, možda ste u toksičnoj vezi“, kaže dr Bisbi. Ove "đale" su zapravo tajni načini ponižavanja partnera, čak i ako osoba koja priča "šalu" toga nije svesna.

Ismejava vas pred drugima

Prilično očigledno i lako uočljivo toksično ponašanje partnera je njegovo ponašanje u društvu drugih ljudi. Ako vaš partner potkopava vaše sposobnosti, veštine, ismijava vas, kritikuje vas kada ste sa drugim ljudima, to je toksično. Takođe kada ste u društvu, ukazujući na greške ili sugerišući da niste baš inteligentni.

 

Komentari (0)
Loading