S obzirom na to da sutra počinje Božićni post, mnogi se pitaju kako da pravilno pripreme telo za ovu promenu u ishrani. Nutricionistkinja Milka Raičević ističe da je priprema podjednako važna kao i sam post.
Pre svega, naglašava da post može imati brojne zdravstvene benefite, ali da je važno da ljudi koji imaju određene dijagnoze uvek slušaju savete svog lekara i duhovnika kako bi mogli da usklade post sa svojim zdravstvenim stanjem.
Fokus na celovitim namirnicama
Kada govori o hrani biljnog porekla, ona posebno naglašava važnost celovitih i integralnih namirnica.
Način pripreme je ključan
Nutricionistkinja podseća i na način pripreme hrane tokom posta. Preporučuje da namirnice budu u što izvornijem obliku, bez suvišnih dodataka i industrijskih obrada.
„Ako termički pripremate nešto, postupak je isti kao kada kuvate na ulju — samo bez ulja. Dakle, dinstate ili kuvate na vodi, a rezultat je jednako ukusan, ali mnogo zdraviji“, ističe ona.
Kako kaže, pravilna priprema organizma olakšaće ulazak u post i pomoći da ga telo iznese bez poteškoća, uz više energije i bolji osećaj u organima za varenje.