Sutra počinje Božićni post: Nutricionistkinja otkriva kako da pripremite telo bez šoka, postepeno odvikavanje od namirnica je ključno

Slobodanka Ćorić Vesti 27.11.2025 14:14 0

Da biste uopšte ušli u post, treba već sada postepeno da se odvikavate od namirnica koje se tokom posta ne konzumiraju

post

Shutterstock

S obzirom na to da sutra počinje Božićni post, mnogi se pitaju kako da pravilno pripreme telo za ovu promenu u ishrani. Nutricionistkinja Milka Raičević ističe da je priprema podjednako važna kao i sam post.

Pre svega, naglašava da post može imati brojne zdravstvene benefite, ali da je važno da ljudi koji imaju određene dijagnoze uvek slušaju savete svog lekara i duhovnika kako bi mogli da usklade post sa svojim zdravstvenim stanjem.

„Da biste uopšte ušli u post, treba već sada postepeno da se odvikavate od namirnica koje se tokom posta ne konzumiraju. To su sve namirnice životinjskog porekla i hrana koja se dugo vari i opterećuje organe za varenje. U periodu posta dozvoljena je riba, dok je ostatak ishrane zasnovan na namirnicama biljnog porekla“, objašnjava nutricionistkinja.

Fokus na celovitim namirnicama

Kada govori o hrani biljnog porekla, ona posebno naglašava važnost celovitih i integralnih namirnica.

„Ako je u pitanju žito ili druge žitarice, važno je da sadrže klicu — izvor B vitamina. Idealno je birati integralne proizvode, ali i obratiti pažnju na deklaracije i količinu koju unosite“, kaže Raičevićeva.

Način pripreme je ključan

Nutricionistkinja podseća i na način pripreme hrane tokom posta. Preporučuje da namirnice budu u što izvornijem obliku, bez suvišnih dodataka i industrijskih obrada.
„Ako termički pripremate nešto, postupak je isti kao kada kuvate na ulju — samo bez ulja. Dakle, dinstate ili kuvate na vodi, a rezultat je jednako ukusan, ali mnogo zdraviji“, ističe ona.

Kako kaže, pravilna priprema organizma olakšaće ulazak u post i pomoći da ga telo iznese bez poteškoća, uz više energije i bolji osećaj u organima za varenje.

Komentari (0)
Loading