Nova godina ne prolazi bez DEDA MRAZA: Kada je pravo vreme da najmlađima saopštimo ISTINU?

Vesti 23.12.2021 08:30 0

Kako deca postaju starija, možda će imati više pitanja o Deda Mrazu i kako njegova magija zaista funkcioniše. Možda ćete u jednom trenutku osetiti potrebu da im otkrijete istinu o poklonima

Nova godina ne prolazi bez DEDA MRAZA: Kada je pravo vreme da najmlađima saopštimo ISTINU?

Shutterstock

Meg En Ford, trener roditeljstva i izvršni direktor  direktor "Be Kind Coaching-a". tvrdi da nekada nije reč o tome da li je dete spremno, već o trenutku kada roditelji osete potrebu da upoznaju dete sa činjenicama.

Jednom kada primetite da pitanja postaju češća, možda je vreme za istinu. -Mi kao odrasli smo započeli priču, a naš posao kao odraslih je da završimo priču - kaže Ford. 

Uzmimo u obzir da su neka deca izuzetno radoznala i konstantno postavljaju pitanja. Imajte na umu da suptilno treba  odgovariti na njihova pitanja  -Kada dete  pita da li je Deda Mraz stvaran, većina roditelja koje poznajem - uključujući i mene - ili kaže "naravno" ili preusmerava pitanje da ne odgovori baš na njega", kaže dr Emili Edlin. U ovom trenutku biste možda mogli da otvorite raspravu ili jednostavno usmerite dete, tako da počne da razmišlja. Možda bi najadekvatnije bilo da kažete da i sami nekda niste sigurni u njegovo postojanje.

Da li deca dožive razočaranje kad saznaju istinu?

 Ako je verovati studiji psihologa Kristofera Bojla i Kejti Mekej  mit o Deda Mrazu može ozbiljno da naruši dečje poverenje I njihovu veru u roditelje. -Svako dete na kraju će shvatiti da su ga roditelji godinama dosledno lagali, a to poneko dete može navesti i da se zapita da li su ga roditelji lagali i oko još nekih pitanja - pišu psiholozi.

Ipak, uzmite u obzirda je ovaj stav podstaknut  traumom iz stvarnog života. Bojl, koji danas radi na Univerzitetu u Eksteru, kaže da je bio očajan kad je, kao dečak, shvatio da Deda Mraz ne postoji, Ali, ono što mu je ostalo urezano u pamćenje je da je i njegova majka plakala "kao kiša" u tom trenutku.

Dr Rejčel Mičel, psihijatar u Sanibruk bolnici u Torontu, specijalizovana ya rad sa decom, kaže da mit o Deda Mrazu  može ostaviti posledice ako postoje i drugi porodični problemi i deca nemaju uopšteno poverenje u svoje roditelje. - Ali većina dece je mnogo 'žilavija' nego što pretpostavljamo- kaže ona.

Kad dete pita otvoreno postoji li Deda Mraz, roditelji bi trebalo da uzmu u obzir njegovu ličnost  ličnost . -Ako mislite da će ih istina pogoditi, možete nastaviti da ih podržavate u uverenju da postoji, tako da nastave da žive u bajci još neko vreme, a zatim im reći kad porastu još malo.  Ako imate običaj da sa detetom ozbiljno razgovarate, možete ga pitati jednostavno kakvo je njegovo mišljenje, da li postoji, a zatim videti gde će vas ovaj razgovor odvesti - savetuje dr Mičel.

Deda Mraz u Srbiji

Uzmite u obzir da je ovaj članak podstaknut mišljenjima doktora i psihologa u Americi. Verovatno je, da novogodišnja euforija u Srbiji  traje kraće. Većina dece u ranom školskom periodu jednostavno otkrije istinu. Moguće da istinu znaju i pre nego što to vama padne na pamet, ali im svakako prija tradicija otvaranja poklona, bez obzira od koga pokloni dolaze.

 

 

Komentari (0)
Loading