Nekada se mnogo skromnije živelo. Bake su bile glavne kuvarice u porodici i spremale su razna starinska jela koja su jeftina, a ukusna i hranljiva. Ova jela su pala u zaborav, a nekada su ih svi obožavali.
Hleb, mast i aleva paprika
Neizostavan specijalitet starih vremena je bila kriška hleba namazana mašću i začinjena alevom paprikom. Danas, na sam pomen ovog jela novijim generacijama nije dobro.
Popara
Stari hleb u komadićima nadrobi se u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Popara može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
Krompir u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete kljukušu u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.
Video: