Omiljena sirotinjska jela iz stare Jugoslavije: Više ih niko ne sprema, a ne postoji ništa ukusnije!

Vesna Vukadinović Vesti 09.01.2025 20:42 0

Naše bake i deke su odrasli na ovim jednostavnim jelima, a današnja deca nisu ni čula za njih.

žena

Shutterstock

Nekada se mnogo skromnije živelo. Bake su bile glavne kuvarice u porodici i spremale su razna starinska jela koja su jeftina, a ukusna i hranljiva. Ova jela su pala u zaborav, a nekada su ih svi obožavali.

Hleb, mast i aleva paprika

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Neizostavan specijalitet starih vremena je bila kriška hleba namazana mašću i začinjena alevom paprikom. Danas, na sam pomen ovog  jela novijim generacijama nije dobro.

Popara

Stari hleb u komadićima nadrobi se u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Popara može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

krompir u kaputu

Shutterstock

 

Krompir u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete kljukušu u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

Video:

 

Komentari (0)