Da li je pečenica obavezna za Božić: Etnolog otkriva zbog čega se prasetina seče na božićnom kolaču

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 06.01.2025 12:55 0

Nekada se stavljalo sve što je bitno za to domaćinstvo. I delić praga, kukuruz... Pošto su to bile višečlane porodice, svako od ovih znamenja je određivalo ko će se čime baviti u toku godine

Da li je pečenica obavezna za Božić: Etnolog otkriva zbog čega se prasetina seče na božićnom kolaču

Rina

Badnji dan je poslednji dan 40-dnevnog posta, a o tome kakvi su običaji na ovaj dan, šta je obavezno da bude na trpezi, u "Jutru" na TV Prva govorila je etnološkinja Vesna Marjanović.

Svaki kraj ima neku svoju mini strukturu obrednih praksi, pa tako se i pravljenje česnica, od kraja do kraja, razlikuje. Isto važi i za predmete koji se u nju stavljaju.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

"Nekada se stavljalo sve što je bitno za to domaćinstvo. I delić praga, kukuruz... Pošto su to bile višečlane porodice, svako od ovih znamenja je određivalo ko će se čime baviti u toku godine. Onaj kome se zalomi delić praga, taj je imao zadatak da čuva domaćinstvo, ko je izvukao kukuruz - to je bio znak da će raditi u polju, drugi će raditi u bašti, itd. Ono sve što je bilo bitno se stavljalo u česnicu i ona se lomila", kaže etnološkinja Vesna.

Severno od Save i Dunava, u tim krajevima su se manje stavljali ovi kućni simboli, a češće parica.

"Nju je domaćin otkupljivao od onog ko je pronašao i stavljao je kraj kućne ikone gde je stajala godinu dana. A šta se radilo s tim novcem? Čuvao se da se kupi so", objašnjava Vesna i dodaje da su u stara vremena domaćinstva bila takva da su obično sama proizvodila hranu i sve što im je potrebno za život, a ono što nisu mogli da stvore ili uzgoje, to su morali da kupuju.

U nekim krajevima česnice izgledaju poput pogače, a u drugim poput suve pite.

"Istina, ali i u jedne i druge se stavljau isti simboli koji karakterišu Badnji dan, a ovaj praznik jeste poslednji dan posta, ali nas i povezuje sa precima, umrlima... Često se govorilo da su živi i pokojnici zajedno na badnjedanskoj večeri. Sve što se smatralo 'tonskom' hranom, namenjenom pokojnicima, kao nšto su med, orasi, suve šljive, to se isecalo i stavljalo u suvu pitu i ona se na Božić pred ručak sekla."

Koji su običaji najznačajniji kad je ovaj dan u pitanju?

"Mi smo danas sve sveli na hranu i trpezu", kaže etnološkinja i dodaje da nije to ono što je najvažnije na ovaj praznik: "Na današnji dan bi onaj najstariji iz kuće, u tradicionalnom odelu kulture, išao iz kuće sa onim najmlađim. To je znak da dete preuzima tradiciju iz kuće, pa je tako išao sa dedom u ranu zoru pre izlaska sunca, u seču badnjaka. To je hrastovo ili cerovo drvo", kaže Vesna i dodaje da tamo gde ova vrsta rastinja nije postajala, meštani su još u jesen ostavljali neko čvornato drvo koje će se zameniti badnjak. 

"Badnjak se donosio pred kuću, stavljao na istočnu stranu i uveče, uz određene folklorne običaje, domaćin ga je ritualno unosio u kuću. Badnjak se isecao na tri, pet ili više delova i svaki put kad je domaćin izlazio po sledeći komad, izgovarao je određeni tekst. Badnjak se celivao, mazao medom i šećerom i stavljao na peć da pregori, ali ne da izgori."

A zašto je bitno da imamo prase, odnosno pečenicu za  Božić?

"Pečenica je sastavni deo, neka vrsta žrtve i dara i živima i njihovim precima. Crkva ovaj ritual žrtvovanja ne priznaje, ali dopušta da ga u domu domaćin čini. Sve pečenice su neka vrsta žrtve. Meso, prasetina se seče na božićnom kolaču i oni moraju da budu sjedinjeni. Kolač je telo, a pečenica žrtva za naše ovozemaljsko postojanje", objasnila je etnološkinja.

img
12. 06. 2025 13:12

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
27. 06. 2025 17:00

DA LI STVARNO VREDI OVOLIKO? Najskuplji paradajz na svetu – kilogram skoro 70 evra

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
09. 06. 2025 09:06

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
27. 06. 2025 17:17

Pomoćnik direktora policije za "Fokus": Nikakva kriminalna aktivnost neće biti tolerisana VIDEO

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
27. 06. 2025 17:11

"SNAGA DRŽAVE SE VIDI NA VIDOVDAN" Vučić poslao MOĆNU PORUKU siledžijama

img
23. 06. 2025 07:48

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
27. 06. 2025 17:15

INTERVENCIJA SAMO AKO MORA, DRŽAVA ZNA ŠTA RADI! Vučić pred Vidovdan: "Dolaze da lome i razbijaju"

img
27. 06. 2025 17:14

Bivši zadrugar imao saobraćajku: Automobil potpuno uništen

img
27. 06. 2025 17:20

Nemci odgovorili Rusima: Za razliku od vas...

img
26. 06. 2025 10:28

Telekom Srbija i Njuzmaks osvajaju Evropu!

img
27. 06. 2025 17:15

Vord stigao, Olimpijakos krenuo i po Oturua

img
27. 06. 2025 17:09

UKRAJINI UKRALI ŽITO Planiraju da traže sankcije od Evropske unije

img
20. 06. 2025 10:20

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

Komentari (0)
Loading