Kako objasniti detetu odakle dolaze bebe? Nemojte ovo pitanje doživljavati kao bauk, već preduzmite određene korake

Tatjana Badarević Vesti 28.09.2024 08:15 0

Vi najbolje poznajete svoje dete i najbolje znate s čim se može nositi. Na primer, ako ostanete iskreni, i ne posežete za bajkama o rodama koje nose decu, možete pomoći svom detetu da razvije zdrav odnos s telom, trudnoćom i intimnim odnosom

trudnoća

Shutterstock

 

Objašnjavanje deci odakle dolaze bebe može izgledati kao zastrašujući zadatak. Donosimo savete kako objasniti kako ''nastaju'' bebe bez obzira na detetov uzrast.

Odredite šta vaše dete zna

Započnite razgovor tako što ćete proveriti šta dete već zna, ili misli da zna, o toj temi. Postavite nekoliko pitanja kako biste procenili nivo razumevanja vašeg deteta i šta ono misli o trudnoći. Takvo opušteno čavrljanje daje vam ideju koje reči koristiti i kako iskoristiti postojeće znanje deteta.

Na primer možete započeti razgovor s detetom predškolskog uzrasta pitanjem: ''Znaš li kako je beba dospela u moj stomak?''. Poslušajte njihov odgovor, a zatim vi nadopunite šta mislite da je primereno. Deca nemaju iste reakcije na intimni odnos ili delove tela kao odrasli. Oni do određenog uzrasta ne osećaju sram ili neprijatnost, pa dajte sve od sebe da ostanete neutralni i stvarni.

Koristite kratke, direktne odgovore

Ključ odgovora na bilo koje pitanje ove vrste je pažljivo slušati šta vaše dete pita. Držite se teme i iznesite činjenice na jasan i jednostavan način.

Mlađa deca će verovatno samo želeti činjenice, dok će tinejdžeri možda imati kompleksnija pitanja o intimnim odnosima, vezama, trudnoći i porođaju. Kako deca odrastaju možete dodati više detalja kako biste podržali dublje razumevanje ovih tema. Stvarno zavisi od vas kao roditelja koliko daleko želite ulaziti u kompleksnije teme, a slediti detetovo znanje i pitanja odličan je početak.

Pričajte uz knjigu

Ako vam treba dodatna podrška pronađite knjigu o polnom vaspitanju koja opisuje trudnoću i porođaj na način prikladan za uzrast. Knjige otvaraju vrata za konstruktivan razgovor, a istovremeno učinkovito i tačno odgovaraju na pitanja vašeg deteta.

Deca su znatiželjna i često imaju puno pitanja. Što je pitanje složenije, to ćete možda morati više razmišljati o njemu pre nego što odgovorite. Nemojte se ustručavati reći svom detetu da vam treba malo više vremena da pronađete dobar odgovor. Važno je da ne ignorišete njihova pitanja, piše Parents.com.

Bonus video:

 

@najzena.rs “Nisam je ni pogledala” Beograđanka ostavila bebu u porodilištu #najzena #zena #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading