Uslov za srećnu vezu nisu osećanja: Psiholog tvrdi da je jedna stvar važnija od ljubavi

Vesti 24.09.2024 15:52 0

Ljubav je temelj svake veze, ali postoji jedan vrlo važan uslov za zdrav i srećan odnos, tvrdi psiholog.

dvoje

Shutterstock

"Razumevanje partnera je ono što je zaista bitno u vezi. Razumevanje emocija, želja i frustracija partnera jednako je važno, ako ne i važnije od ljubavi", objasnio je psiholog Džefri Bernštajn za magazin „Psychology Today“.

Volimo se, ali smo se udaljili

U situacijama kada se parovi razvode, psiholog kaže da često čuje kako kažu: "Još se volimo, ali smo se udaljili." Nadalje objašnjava: "Ta izjava naglašava ključnu tačku: ljubav bez razumevanja često nije dovoljna za održavanje veze. U svojoj knjizi ’Why Can’t You Read My Mind?', istražujem kako empatija, sposobnost razumevanja emocija partnera, deluje kao emocionalni lepak koji drži vezu zajedno."

Empatija i razumevanje omogućavaju iskrenu povezanost partnera. Kada razumemo misli i emocije partnera, potvrđujemo njihova iskustva i stvaramo sigurno okruženje što podstiče dublju intimnost i komunikaciju.

"Istraživanja potvrđuju snagu razumevanja u vezama. Parovi koji praktikuju aktivno slušanje i empatičnu komunikaciju govore o većem zadovoljstvu u vezi. Empatija i razumevanje najjači su pokazatelji dugoročnog uspeha u vezama, naglašavajući da je razumevanje temelj trajne ljubavi", ističe psiholog.

Kako bolje razumeti partnera?

Psiholog je dao nekoliko saveta za bolje razumevanje partnera koji uključuju:

1. Aktivno slušajte

2. Postavljajte otvorena pitanja

3. Zamislite se na mestu partnera

4. Komunicirajte sa saosećanjem

5. Budite strpljivi i uporni

"Razumevanje partnera ključni je element uspešne veze jer empatija i komunikacija stvaraju duboku emocionalnu povezanost koja omogućava partnerima da ojačaju svoj odnos čak i u najtežim trenucima", zaključio je psiholog.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading