Činite im medveđu uslugu: Roditelji mahom koriste ovih 5 navika zbog kojih su deca razmažena, kaže ekspert

Vesti 14.09.2024 19:03 0

Ovo su neke tehnike i strategije koje su možda bile na vašoj listi imenovanoj „nikad to neću raditi“, ali – onda ste postali roditelj

jutro

Shutterstock

Nije lako savetovati roditelje, to je sigurno. Nisu sva deca ista, pa je još teže. Ipak, neke stvari se mogu predstaviti kao univerzalne i treba ih izbegavati.

Znate kako vaše dete kaže ,,neću", a vi poludite? Pa, tako i vi treba da budete odlučni prema metodama roditeljstvu.

žena

Shutterstock

 

Ovo su neke tehnike i strategije koje su možda bile na vašoj listi imenovanoj „nikad to neću raditi“, ali – onda ste postali roditelj. Izvukli smo 5 takvih strategija koje konsultantkinja za roditeljstvo Ejmi Mekridi preporučuje da izbegavate.

Sve su to tehnike koje uglavnom nisu loše, odnosno nijedan roditelj ne misli loše kada to radi, ali ne pomažu baš u postizanju onoga što roditelj zapravo želi da postigne. Naravno, ponekad ćemo se izvući sa ovom rečenicom „Nemoj“ ili „Moraš“, ali možemo bar pokušati da je izbegnemo. 

1. Nikad ne plaćajte obavljanje poslova 

Zar ne bi bilo sjajno da ti neko plati da perete sudove? Ili za usisavanje? I zamislite da vam se čak plaća za svaki obrok! Tako se deca osećaju kada im platite da rade posao. Nije loše, zar ne? Ali razmislite o drugoj strani. Time im zapravo nanosite štetu jer kršite njihovu radnu etiku. Odnosno, na ovaj način dete odrasta misleći da je jedini način da se kućni poslovi obavljaju uz plaćanje. 

To nije ono što želimo. Želimo da dete shvati da može i želi da nam pomogne, da jednostavno treba da uradi neki posao i da ga nema izbegavanja, niti zavisi od dobre volje, i da je to stvar odgovornosti i istrajnosti. To je nešto što je na neki način timski rad i to mora da se uradi. 

2. Nikada ne stavljajte decu u „tajm-aut“ 

Tajm-aut je popularna tehnika – isključivanje deteta zbog neprimerenog ponašanja, odnosno slanje deteta u ćošak. Svaka efikasna metoda disciplinovanja deteta treba da održi čvrstu vezu između deteta i roditelja, a ova tehnika to ne čini. Ako samo pošaljete dete u ćošak, to neće rešiti problem, a vaš odnos će biti oštećen. 

Pored toga, tehnika tajm-auta daje deci do znanja da su loši. A kada se dete oseća kao da je loše, onda počinje da se tako ponaša, umesto da uči nova, pozitivna ponašanja. Deca najbolje uče kada je odnos između njih i roditelja jak i siguran. Kada se dete loše ponaša, najefikasnije je biti prisutan u trenutku, pomoći mu da se smiri i koriguje svoje ponašanje u budućnosti.

3. Nikada ne ,,lepite" etikete 

Roditelji uvek deci prikače etiketu koja često istrajava – pametnjaković, lepotica, pomagač, divljak... Nećete verovati, ali ni te pozitivne reči ili etikete nisu dobra stvar. Ove oznake uvek podstiču poređenje i takmičenje među decom. Kada je jedno dete sportista, svi ostali oko njega se osećaju kao da nisu baš dobri u sportu. 

dečak

Ben Gingell / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Sa ovakvim etiketama, bez obzira kakve su, decu svrstavamo u kategorije. Ako je dete „izbirljivo” kada je u pitanju hrana, biće mu teško da proba novu hranu jer – nije za njih. Dete koje „ima smisla za muziku” možda neće želeti da se bavi sportom jer to nije za njih. 

Na kraju krajeva, ove etikete zapravo govore deci da ne moraju ni da pokušavaju da budu dobri u nečem drugom, već i u onome u čemu su veoma dobri – jer su odlični. 

4. Nikada ne terajte dete da pojede sve što je na tanjiru pre deserta 

Slatkiše treba ponuditi bez obzira na obrok. Ako ih jedu svi, jede i dete. Ne kažemo da se radi o tome da jedete slatkiše, ali da bilo kakva prisila da se jede ne stvara dobru osnovu za pozitivnu ishranu i jelo će uvek biti borba. Ovo zapravo stavlja zdravu ishranu u zadnji plan i povećava napetost između roditelja i dece. 

Isto tako, nije dobra ni ideja da je desert nagrada za konzumiranje „manje ukusne“ ili „manje poželjne“ hrane. Ne želimo da dete odrasta misleći da blitva nije dobra, ali moramo da je jedemo da bismo dobili desert. 

5. Nikada ga ne udarajte po zadnjici 

Mnogim roditeljima ovo je poslednja stvar za kojom posežu, kada više ne znaju šta da rade, a moraju i žele da ostvare cilj. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da svaki takav događaj zapravo povećava agresivnost kod deteta, podstiče na laganje i izbegavanje kazne i šteti odnosu roditelj-dete. 

dete

Shutterstock

 

Udaranje po zadnjici može na trenutak zaustaviti detetovo ponašanje, ali neće ni približno rešiti problem. 

I postoji još jedno pravilo, koje nije među ovih 5, ali je veoma, veoma važno. 

Dodatno pravilo: Nikada nemojte biti prestrogi prema sebi 

Niko nije savršen. Ali ako se svesno trudite da izbegnete ove strategije koje uopšte ne pomažu, to će već biti jedan važan korak napred ka podizanju neverovatnog i nesavršenog deteta koje obožavate. I to je ono što želite, prenosi Today

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Izvređali su me kada su videli šta detetu pakujem za školsku užinu #najžena #žena #fypシ゚ #fypシ゚viral #fyp #fy #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading