Moćan i prirodan sastojak za negu lica: Žene masovno odlepile za njim, transformiše kožu i daje sjaj

Tatjana Badarević Vesti 13.07.2024 14:46 0

Stručnjaci navode da je propolis pogodan za sve tipove kože.

nega

Shutterstock

 

Društvene mreže poput TikToka često su pune preporuka o hit sastojcima za negu kože, a među njima se nedavno našao i propolis. Ovaj pčelinji proizvod sastoji se od čitavog niza prirodnih materija koje imaju protuupalna, antimikrobna i antifungalna svojstva. 

Naime, propolis se sastoji se od smole, voska, peludi, flavonoida iz biljaka i ima antimikrobna, antifungalna i protuupalna svojstva. Ne samo da je fizička barijera protiv spoljašnjih elemenata, već i štiti od mikroba. Iako su med i matični mleč također pčelinji proizvodi, razlikuju se od propolisa po sastavu i nameni.

 

 

Njegova antimikrobna svojstva pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica, a takođe ima umirujuća i lekovita svojstva, što ga čini korisnim za umirivanje nadražene ili upaljene kože. Takođe, rešava problem mrlja, izaziva sjaj kože te ima anti-aging svojstva.

Pomaže u smanjenju upale i crvenila povezanih s aknama, istovremeno ciljajući na bakterije koje doprinose izbijanju akni. Ipak, stručnjaci ne preporučuju korišćenje čistog propolisa na licu. Umesto toga, poželjno je koristiti proizvode koji sadrži ovaj vrhunski sastojak, kako piše Beecosmetics.

Zbog svojih umirujućih svojstava, stručnjaci tvrde da je propolis dobar za sve tipove kože, čak i za osetljivu kožu. Ipak, upozoravaju da je potrebno napraviti 'patch test' jer, s obzirom na to da je reč o nusproizvodu pčela, postoji opasnost od alergijskih reakcija kod onih koji su alergični na pčele.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading