Velika opasnost za zdravlje: Na ovom predmetu iz kuhinje ima istih bakterija kao u izmetu!

Vesti 04.06.2024 15:42 0

Predmet koji svakodnevno koristimo u kuhinji, i to više puta, može da bude glavni izvor zaraze.

žena

Shutterstock

Za ručno pranje sudova, svi koriste sunđer. Niko ne sluti da on može biti glavni uzrok zaraze u kuhinji, jer je pun bakterija. Većina ljudi smatra da je dovoljno da ga isperu običnom vodom posle korišćenja. Ali, voda i deterdžent za sudove ne mogu da unište bakterije, već samo mogu malo da ih isperu.

Bakterije koje se nalaze u sunđeru

Neke naučne studije su utvrdile da su u različitim delovima kuhinjskog sunđera prisutni isti mikrobi koji su prisutni u izmetu! Neprijatan miris može poslužiti kao upozorenje da su u njemu prisutni štetni mikroorganizami, u najgorem slučaju su to bakterije stafilokokus aureus, ešerihija koli i salmonela, koje mogu uzrokovati infekcije, posebno kod osoba slabijeg imuniteta. Na sreću, one mogu da se unište pravilnom higijenom.

žena

Shutterstock

 

Pravilno održavanje sunđera

Sunđer za sudove treba očistiti i dezinfikovati bar jednom nedeljno. Prvi korak je uklanjanje ostataka hrane. Nakon što se pažljivo ispere, potopi se u rastvor soli, vruće vode i sode bikarbone, u kojem treba da stoji 20 minuta. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, bolje je sunđer potopiti u mešavinu hladne vode, soli i alkoholnog sirćeta. Ako ima tragova buđu, možete dodati desetak kapi sesncijalnog ulja čajnog drveta i vruću vodu. Nakon što sunđer isperete i ocedite, ostavite da se osuši na vazduhu. Nikako ga ne držite u sudoperi, jer se tu uvek kvasi, a vlažna podloga je idealna za stvaranje buđi i bakterija.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading