Kako brzo pocrneti na suncu: Ove namirnice pomažu da dobijete savršenu morsku boju

Vesti 11.07.2024 21:00 0

Jedite ovo voće i povrće, pa ćete dobiti na letovanju lep preplanuli ten, a sprečićete stvaranje bora.

sunčanje

Shutterstock

Pored kreme za sunčanje, postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da dobijete lep preplanuli ten, a čuvaju kožu od stvaranja bora i opekotina. Počnite da ih jedete najmanje 2-3 nedelje pre letovanja.

Lubenica

Osvežavajte se lubenicom, jer je bogata B vitaminom koji pomaže koži da brže potamni, a u isto vreme je štiti od štetnog delovanja sunca. Lubenica sadrži i veliku količinu vode, koja hidrira kožu i tako sprečava njeno isušivanje čime dolazi do stvaranja bora.

Paprika

Iskoristite sezonu da se paprika svakodnevno nađe u vašem tanjiru, jer je bogata beta-karotenom koji daje koži lepu preplanulu boju. U crvenim paprikama ima najviše beta-karotena – 841 mcg, u zelenim 340 mcg, a u žutim 110 mcg. Jednu porciju čini jedna šolja seckane sveže paprike ili dve male paprike.

breskva

Shutterstock

 

Breskva

Svakog dana, pojedite breskvu za užinu. Zahvaljujući velikoj količini C vitamina i beta-karotena, breskva će vam pomoći da dobijete lepu boju tokom sunčanja, ali će sprečiti i štetno delovanje UV zraka na kožu, kao i starenje kože. Jedna porcija breskve podrazumeva jedan veći komad. Breskva je bogata i vlaknima, A vitaminom, kalijumom, ali ima i šećera, pa ne preterujte ako ste na dijeti.

sunčanje

Shutterstock

 

Spanać

Pored ostalih koristi za zdravlje, spanać je bogat antioksidantima i beta-karotenom, koji omogućavaju da dobijete lepu zlatno-braon boju tokom sunčanja. Jedite ga kao salatu ili kao prilog uz meso. Jedna porcija spanaća podrazumeva jednu šolju seckanih listova. Začinite spanać maslinovim uljem, jer se u njemu nalaze nezasićene masti koje pomažu telu da apsorbuje beta-karoten iz namirnica.

Paradajz

Odlična je namirnica u letnjem periodu. Osim što osvežava i daje snagu, sadrži likopen koji pomaže da dobijete lep ten. Takođe, sprečava slobodne radikale da izazovu pojavu bora. Jednu porciju paradajza čini jedna šolja svežeg seckanog ili dva mala paradajza. Likopen iz paradajza može da smanji rizik od opekotina do 40% ako se svakodnevno unosi u organizam.

limun

Shutterstock

 

Limun

Osvežavajte se limunadom u letnjem periodu, jer u limunu ima mnogo A vitamina koji povećava nivo melanina u telu. Melanin je pigment koji daje boju koži. Pored toga, C vitamin iz limuna obnavlja kolagen koji kožu čini zategnutom i ublažava tamne fleke. Jednu porciju limuna čini jedan komad.

Šargarepa

Bogata je beta-karotenom, koji stimiluše pigmentaciju kože, zbog čega ona dobija zlatno-braon boju. Takođe, šargarepa čuva zdravlje kože, jer je štiti od štetnog delovanja slobodnih radikala. Jedna porcija podrazumeva jednu šolju sveže seckane šargarepe. Ne preterujte u količini, jer ako pojedete previše šargarepe, koža može da vam dobije žutu nijansu.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading