Kada date tolike pare, ne želite falš: Evo kako da prepoznate pravo maslinovo ulje

Vesti 10.04.2024 11:59 0

Maslinovo ulje je veoma zdravo, ali da bi imalo efekta mora da bude kvalitetno. Često ono što kupimo nije pravo.

žena

Shutterstock

Jedno američko istraživanje je pokazalo da je oko 70 odsto ekstra devičanskih ulja pomešano sa jeftinim uljima. Zato kada ga kupujete, uvek pročitajte šta piše na etiketi. Kad već date mnogo para, treba da pijete kvalitetno ulje.

Po čemu se prepoznajte pravo?

Na ekstra devičanskom jedini sastojak je maslinovo ulje. Ovo ulje je prirodno ceđeno od svežih najkvalitetnijih maslina. Njegova kiselost ne sme biti veća od 0,5 odsto. Za brzu proveru stavite malu količinu vašeg ekstra devičanskog ulja u frižider – ako je pravo zgusnuće se i zamutiti.

sir

Shutterstock

 

Kvalitetno je samo ako piše ovo

Pri kupovini maslinovog ulja obratite pažnju na neke osobine kako biste izabrali ono koje je kvalitetno. Na etiketi treba da piše da je ekstra devičansko -  ono je najkvalitetnije jer se pravi od prvog ceđenja masline. Oleinske kiselina ne sme da bude više od 0,8 odsto. Treba da bude nerafinisano hladno ceđeno, jer to znači da je dobijeno pritiskanjem maslina bez upotrebe hemijskih supstanci.

Ukus ne treba da bude obogaćen aromom druge biljke, jer gubi na kvalitetu - ako je gorko kada ga promućkate u ustima i progutate, dobro ste izabrali. Treba da ima jak miris masline i da bude zelene do tamnobraon boje.

Kako da znate da li je pokvareno?

Kada kupujete maslinovo ulje, obratite pažnju u kom je pakovanju, jer to utiče na dužinu njegovog trajanja. Naime, mnogi ljudi kupe maslinovo ulje u plastičnoj boci jer je jeftinije. Ali ono je osetljivo na svetlost, toplotu i kiseonik, pa će se u plastičnoj providnoj flaši pokvariti. Najbolje je da kupujete ulje pakovano u staklenoj tamnoj ambalažj.

Komentari (0)
Loading