Akne na leđima predstavljaju zdravstveni i estetski problem: Dermatolog otkriva tri načina kako da ih se rešite

Olja Jelić Vesti 07.02.2024 13:39 0

Dr Čarls Puza, dermatolog iz Njujorka, podelio je tri načina da se rešite strašnih akni na leđima

Akne na leđima

Printscreen/TikTok

Dr Čarls Puza, dermatolog iz Njujorka, podelio je tri načina da se rešite strašnih akni na leđima.

Prema Klivlendskoj klinici, oko 50 miliona Amerikanaca pati od akni. Stručnjaci kažu da su sportisti koji nose znojavu odeću za teretanu posebno podložni ružnim flekama na leđima.

Dva najčešća tipa akni su hormonske i gljivične. Kod hormonalnih akni, krive su fluktuacije estrogena, progesterona i testosterona, zbog kojih žlezde na koži proizvode previše ulja koje začepljuje pore.

Pitirosporum folikulitis, ili gljivične akne, često se pogrešno smatraju hormonskim aknama. 

„Smatram da su često „akne na leđima“ zapravo pitirosporum folikulitis, prekomerni rast kvasca koji se inače nalazi na našoj koži“, rekla je dr Debi Elder, dermatolog sa sertifikatom odbora iz Virdžinije, za GK 2020.

Dr Puza je ukazao na stafilokokus aureus - bakteriju koja živi na koži i u nosu - kao krivca.

 

 

Oslobodite se bakterija

„Prvi korak je da izbacite bakterije koje se nalaze u nosu, iza ušiju i u pupku“, objasnio je doktor Puza na svom TikToku prošle nedelje.

Koristite sredstvo za čišćenje na bazi benzoil peroksida

„Onda ponedeljakom, sredom, petkom, koristite sredstvo za čišćenje na bazi benzoil peroksida na telu da se rešite te stafilokokne bakterije“, nastavio je Puza.

Benzoil peroksid je poznat po ubijanju bakterija i uklanjanju mrtve kože kako bi se otpušile pore. GK preporučuje korišćenje sredstva za pranje tela na bazi benzoil peroksida (5-10%), ali napominje da može da zaprlja peškire i odeću.

Često menjajte odeću za vežbanje

„Ako se dosta znojite ili redovno vežbate, pobrinite se da što pre skinete tu odeću i koristite sprej na bazi hipohloaste kiseline “, dodao je Puza.

Akne na leđima

Shutterstock

 

 

Sprej na bazi hipohloraste kiseline je dezinfekciono sredstvo koje eliminiše bakterije.

Stručnjaci preporučuju korišćenje sunđera sa dugom drškom za čišćenje leđa dok se tuširate, hemijski piling dodavanje zelenog lisnatog povrća, ribe, paradajza i druge hrane koja se bori protiv upale u vašu ishranu, nošenje tkanina koje odnose vlagu tokom vežbanja. 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading