Izbegnite početničke greške: Važno je izabrati pravi puder i naneti ga na pravi način, samo tako ćete zaista zablistati!

Vesti 16.01.2024 11:24 0

Šminka koja licu daje zdrav sjaj je uvek najpoželjnija, ali često dolazi upotpunjena masnim sjajem...

puder

Shutterstock

Nudimo kratak vodič za korišćenje jednog od najpopularnijih proizvoda za šminkanje. Kako odabrati i koristiti puder? Kako izbeći najčešće greške?

Kladimo se da ako odmah pogledate u svoju torbu, sigurno ćete pronaći kompaktni puder u njoj. Ovaj kozmetički proizvod je jedan od prvih na must-have listi za sve koji su osetljivi na kvalitet šminke. Međutim, uprkos njegovoj rasprostranjenosti i popularnosti, nije baš lako odabrati pravi proizvod jer postoji više vrsta pudera. Šta vam je tačno potrebno, kako da naučite kako da pravilno nanesete puder i izbegnete moguće greške? U nastavku slede odgovori na ova pitanja.

žena

Printscreen/ YouTube

 
Kako odabrati i koristiti puder

Šminka koja licu daje zdrav sjaj je uvek najpoželjnija, ali često dolazi upotpunjena masnim sjajem. Da biste to izbegli i dali svojoj šminki mat teksturu, dobro će vam doći pravilno odabran puder. Ako ga koristite preko kreme ili tečne baze, delovaće kao fiksator i učiniti šminku trajnijom. Neke vrste pudera takođe mogu vizuelno da prikriju nabore, mikro-bore i proširene pore. 

 

Završni puder, puder za fiksiranje, puder visoke definicije, presovani i puder u prahu – po čemu se razlikuju
Presovani i puder u prahu

Prvo od čega treba početi je da su presovani i puder u prahu „sestre“, ali ne i „blizanci“. Puder u prah ima mnogo manje čestice od presovanog pudera. Zahvaljujući tome, rad sa njegovom konzistencijom je mnogo prijatniji i praktičniji: pruža bestežinsko pokrivanje i prilično ga je lako prilagoditi.

puder

Shutterstock

 

Presovani prah (i to je tajna njegove popularnosti) se prodaje u kompaktnim pakovanjima i paletama. Malo teže se nanosi, prvenstveno zbog svoje polučvrste konzistencije i velikih čestica.

Ako ne nanesete dovoljno presovanog pudera na četkicu ili sunđer, postoji opasnost da će vaša šminka više ličiti na slojevit kolač. Zato je bolje da ga nanosite u odmerenim količinama i takođe nežno osvežavate šminku tokom dana.

„Finishing“ i „Setting“

Razlika između ovih tipova pudera je mala, pa se često mešaju ova dva naziva. „Setting“ puder je puder u svom klasičnom smislu: koristi se nakon baze za šminku da bismo se oslobodili masnog sjaja i da bi šminka duže stajala. Može biti toniran i providan.

Završni puder sa svojom karakterističnom belom nijansom se često koristi nakon pudera za fiksiranje kako bi se bolje sakrile vidljive nesavršenosti kože, kao što su  proširene pore. Međutim, u svakodnevnoj šminki, završni puder se koristi ređe i najčešće se koristi pre fotografisanja.

Međutim, ako fotografisanje uključuje moćne kamere i čestu upotrebu blica, onda je bolje biti izuzetno oprezan sa ovim proizvodom za šminkanje. Ako ga nanesete više nego što treba i kako ne treba, možete završiti sa neestetskim efektom maske.

HD (high definition) puderi

Najčešće se koriste kao završni sloj šminke. Ime je dobio po oblasti primene: šminkeri koji rade na televiziji smatraju ga idealnom opcijom za šminkanje na setu. HD puder lako se nanosi na kožu lica i skoro je nevidljiv u kadru, piše Lepota i Zdravlje.

Toniran ili providan puder – koji odabrati

Puder koji odgovara vašem tonu kože pomoći će vam da stvorite dodatnu pokrivenost i sakrijete sve nedostatke. Ali glavni nedostatak je ton, koji čini šminku vizuelno težom, posebno kada se ponovo nanosi tokom dana. Puderi providne teksture su pogodni za sve tonove kože sve dok su dobro izmešani.

puder

Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

 

Ako više volite čist efekat na koži, izaberite transportne pudere. Dobro fiksiraju šminku i uopšte se ne osećaju na koži. Ako želite da koristite puder za korekciju tena i stvaranje mat završnice, izaberite klasični puder sa pigmentom. Takođe izaberite alate za nanošenje praha na osnovu željenog rezultata. Četkica će vam omogućiti lakše nanošenje, a puderom možete postići gusti mat finiš.

Kako pravilno naneti puder

Svaki šminker ima svoje trikove za nanošenje pudera, a sledeći saveti će vam pomoći da i vi to uradite kao pravi profesionalac:

  • Odaberite prave četke – ovo je skoro 50% uspeha. Bolje je koristiti dve četke istovremeno – jednu pufnastu i jednu čvrstu. I ne zaboravite da redovno perete četke za puder!
  • Nanesite SPF, prajmer, puder i korektor. Uzmite malo praha na poklopac i umočite mekanu četku u njega. Uklonite višak i nanesite na lice, počevši od centra lica i širite kružnim pokretima u različitim pravcima.
  • Uzmite četkicu sa gustim vlaknima, lagano je uronite u puder i malim kružnim pokretima nanesite na lice. Na ovaj način, čak i ako koristite završni puder, nikada nećete izgledati neprirodno.
  • Nanesite rumenilo, bronzer ili hajlajter. Vaša šminka je spremna! Da biste osvežili šminku tokom dana, nosite kompaktni puder četkicom sa gustim vlaknima.
Rumenilo

Shutterstock

 
Koje greške treba izbegavati

Nažalost, greške prilikom korišćenja pudera nisu neuobičajene. A koje su najčešće: Ne znate razliku između vrsta pudera

Glavno pravilo: tonirano za korekciju tona, providno za laganu završnu obradu bez efekta težine. Ako imate izbor između presovanog i pudera u prahu, bolje je dati prednost ovom drugom: kompaktni puder najčešće sadrži dodatne čestice koje, ako se nanesu neravnomerno, mogu da otežaju šminku. Ne nanosite prajmer pre pudera

Prajmer je odličan alat za obezbeđivanje ravnomernijeg prekrivanja pudera. Ne zaboravite na ovaj važan kozmetiči proizvod pre nego što uzmete četkicu za puder. Ako se deo prajmera slabo upija u kožu, uklonite višak sunđerom i tek onda nanesite puder.

Čekate da se prajmer osuši pre nanošenja pudera

Jedini siguran način da pravilno nanesete puder je da ga laganim pritiskom umešate u još vlažnu podlogu. Štaviše, pritisak je ovde važan tehnički detalj, jer će zahvaljujući njemu puder duže ostati na koži i ravnomernije ležati. Za ovu fazu je bolje koristiti ravnu četku.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading