Novogodišnje proslave ostave traga na našoj koži: Dermatolog otkriva kako da je oporavite i opet izgledate sveže i odmorno

Olja Jelić Vesti 03.01.2024 12:13 0

Išli ste na doček pa na reprizu, nakon čega ste u 2024. ušli sa kožom koja baš i ne izgleda sjajno.

Masaža lica

Shutterstock

Upale kože su česte nakon nekoliko dana noćnih izlazaka i teške hrane. Zabave, proslave i praznični ručak nisu najbolje što možemo pružiti svojoj koži, a želimo i u ovoj godini da izgledamo lepo i negovano.

Dermatolog Širin Idris objasnila je da unošenje alkohola, šećera, teške hrane i mlečnih proizvoda može izazvati upale, crvenilo, nadutost, ali i pogoršati već postojeća stanja kao što su akne i rozacea. Ovo su njena tri saveta za oporavak kože nakon novogodišnjeg dočeka.

1. Masaža hladnim kašikama

Ako nemate roler ili masažer, stavite nekoliko kašika u zamrzivač ili frižider i pričekajte par minuta. Izvadite ih i nežno masirajte kožu od centra lica prema spolja. Budite pažljivi jer kašike  nisu baš zgodnog oblika za ovo.

Masaža lica

Shutterstock

 

Prvo na kožu namažite kremu koja sadrži kofein ili biljku moravku pa zatim hladnim kašikama pritisnite lice. Ovo pomaže kod crvenila i nadutosti i koži daje svež izgled.

2. Limfna drenaža

Sigurno ste više puta čuli o ovoj metodi, na društvenim mrežama se "kunu" čak i da zaustavlja starenje. Širin tvrdi da to nije tačno i da nećete izgledati "pet godina mlađe", ali nećete više ni izgledati kao da ste partijali nekoliko večeri za redom.

"Cela poanta limfne drenaže je da se tečnost kreće. Nadutost će se privremeno smanjiti jer masažom teramo tečnost u drugim smerovima", objasnila je Idris.

Limfna drenaža može se raditi i prstima, i kozmetičkim rolerom. Primenite slične poteze kao u prvom koraku - kožu pritisnite i masirajte od centra lica prema spolja, a posebnu pažnju posvetite donjoj vilici i vratu.

3. "Ledeno" umivanje

Za "rešenje od nula evra" koje mnoge žene praktkuju, potrebno vam je nekoliko kockica leda koje već imate u zamrzivaču.

Masaža lica

Shutterstock

 

Dermatolog preporučuje da uzmete kockicu leda i zamotate je u gazu kako ne biste previše rashladili kožu direktnim kontaktom. Masirajte kružnim pokretima celo lice, posebno delove koji su naduti.

Druga opcija je da uzmete veću činiju, napunite je hladnom vodom i unutra ubacite kockice leda. Duboko udahnite i potopite lice tri puta po 30 sekundi. Hladnoća će umanjiti nadutost i osvežiti kožu, piše Mondo.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading