Ovo nikako ne smete da radite: Ove tri navike u nezi kose koje prave više štete nego koristi, obratite pažnju!

Olja Jelić Vesti 12.12.2023 21:35 0

Stručnjaci za negu kose izdvojili su najčešće greške koje mnogi od nas rade sa namerom postizanja blistave i bujne frizure

Kosa

Printscreen/Instagram

Neke rutine u nezi kose jednostavno smo toliko navikli da ne ispitujemo njihovu učinkovitost, a upravo one je možda najviše oštećuju i onemogućuju optimalni učinak bjuti proizvoda.

Od toga da izbegavamo sušenje pod svaku cenu pa sa mokrom kosom čak i spavamo, do obaveznog nanošenja maske posle regeneratora; postoje koraci u oblikovanju lepe i zdrave kose koji možda zvuče dobro, no u stvarnosti imaju kontraefekt.

Spavanje sa mokrom kosom

Istina je da je bolje osušiti kosu fenom nego je ostaviti da se prirodno osuši. Kosa nabubri od vlage i postaje 17 puta osetljivija nego kad je suva pa ako se ona trlja o odeću dok hodamo ili uz posteljinu tokom sna, može se lako oštetiti. Umesto toga, prije izlaska ili odlaska na spavanje osušite je fenom, ali pazite da sušilo nije pretoplo (ne više od 160 stupnjeva) i koristite sprej za zaštitu od topline.

Kosa

Shutterstock

 

 

Previsoke temperature prilikom sušenja bez odgovarajuće zaštite od topline mogu rezultirati beživotnom kosom. Nakon nežnog sušenja, nanesite ulje na vrhove i napravite labavu pletenicu, za buđenje sa prekrasnim talasima.

Nanošenje maske nakon regeneratora

Maska za kosu ne bi trebala biti treći korak u rutini nege, već drugi jer se pravilno nanosi nakon šamponiranja i pre regeneratora.

Kosa

Shutterstock

 

Razlog tome je što maska ima formulaciju koja otvara kutikulu dlake kako bi hranjive stvari mogle dublje da prodru u unutrašnjost kose. Ako se kutikula ne zatvori ponovno, za što je zadužen regenerator, kosa nakon upotrebe maske postaje osetljivija, može se lomiti, pucati i biti teža za oblikovanje.

Mešanje previše preparata za obnovu kose

Proizvodi za obnovu kose imaju cilj izgraditi disulfidne veze u unutrašnjosti kose koje su postale lomljive od bojanja ili prekomernog friziranja, kako bi vratili čvrstoću koja će je zaštiti od daljnjeg lomljenja.

Ako koristite dodatne maske za kosu za popravak na bazi biljnih proteina ili keratina (ti sastojci se nalaze u većini proizvoda za oštećenu kosu), dodatno ćete ojačati pramenove. No, problem je što bi kosa mogla postati previše čvrsta, kruta i lomljiva. Čak i četkanje ili pletenje pletenice u ovom stanju može dovesti do pucanja kose.

Ono što dodatno može oštetiti kosu jeste kombinovanje previše preparata koji zbog nekompatibilnosti sastojaka mogu napraviti više štete nego koristi. Najefikasnije rešenje za ovaj problem je korišćenje linije proizvoda istog proizvođača.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading