Dijagnoza s lica: Bubuljice na čelu ukazuju na problem s važnim organom, a koje boljke otkrivaju suve usne, tamne fleke i mladeži?

Vesti 09.11.2023 20:09 0

Prema kineskoj narodnoj medicini, dovoljno je da u ogledalu pažljivo pogledate svoje lice i videćete znake koji ukazuju na nedostatak vitamina, probleme sa unutrašnjim organima, hormonske promene...

žena

Shutterstock

Suve usne ukazuju na nedostatak B vitamina

Kada su vam usne suve, to može da ukazuje na manjak B vitamina, gvožđa ili dehidraciju. Pijte više vode, kako biste hidrirali kožu. U uglovima usana može da se pojavi i herpes. Da biste ovaj vitamin uneli ishranom, jedite integralne žitarice, zeleno povrće i meso. Ako su vam usta stalno suva, a ne pušite i ne pijete nikakve lekove, proverite šećer u krvi, jer to može da bude znak da je povišen.

žena

Shutterstock

 

Bubuljice na čelu otkrivaju problem s jetrom

Masna hrana i alkohol mogu da izazovu privremenu pojavu bubuljica na čelu, a učestalost govori o problemu s jetrom i nadutosti stomaka. Da biste izbacili toksine iz organizma, pijte mnogo vode. Jedite hranu koja prija jetri, a to je lisnato zeleno povrće, izbacite brzu hranu i sve proizvode s kofeinom.

Promene na jeziku mogu biti znak anemije

U kineskoj medicini se smatra da je jezik mapa zdravlja. On može da ukaže na anemiju (izazvanu nedostatkom gvožđa, folata ili vitamina B12), a simptomi su, između ostalog, osećaj peckanja, osetljvost ili crvenilo jezika. Plava boja jezika govori o nedostatku kiseonika u krvotoku, piše „Pinkmoon“. Ukoliko na jeziku primetite bele tragove, to može da bude znak da su se pojavile gljivice, pa odmah posetite lekara.

žena

Shutterstock

 

Pojava podočnjaka ukazuje na štetne materije

Ukoliko ste odmorni i naspavani, a odjednom su vam se pojavili tamni ili otečeni podočnjaci, to može da ukaže na nagomilane toksine ili dehidraciju, a taj deo lica se povezuje sa bubrezima. Da biste rešili problem, pijte više vode, smanjite unos alkohola, soli i proizvoda koji sadrže kofein. U nekim slučajevima, pojava podočnjaka može da ukaže i na anemiju, pa se treba obratiti lekaru za savet i proveru krvne slike.

Fleke na obrazima su znak respiratorne bolesti

Bubuljice i fleke na obrazima mogu da se jave zbog upotrebe prljavih četkica i jastučića za šminku. Ali, obrazi se povezuju i sa zdravljem respiratornih organa, pa one mogu da budu i simptom nekih problema. Javljaju se često kod pušača, astmatičara i ljudi koji pate od alergija. Tamne fleke mogu da budu znak da se telo oslobađa toksina. Pijte više vode i masirajte ta mesta malom količinom ricinusovog ulja.

Akne na bradi i vilici govore o hormonskim promenama

Smatra se da se akne na bradi i duž vilice najčešće javljaju usled promena u nivou hormona, posebno u određenim periodima menstrualnog ciklusa. Međutim, uporne akne na ovom delu lica, mogu da budu simptom hormonske neravnoteže ili policističnih jajnika. Ukoliko je pored pojave akni na ovom delu lica, došlo do gubitka menstruacije ili dobijanja na težini, proverite nivo hormona.

Komentari (0)
Loading