Maska od bundeve za blistavu kožu: Usporava starenje i pomaže kod akni i pigmentacijskih mrlja

Olja Jelić Vesti 21.10.2023 11:17 0

Bundeva je odlična za kožu jer sadrži puno sastojaka koji joj pomažu na različite načine. Iskoristite sezonu bundeve i isprobajte je u službi lepote.

Bundeva

Shutterstock

Bundeva je odlična za kožu jer sadrži puno sastojaka koji joj pomažu na različite načine. Iskoristite sezonu bundeve i isprobajte je u službi lepote. 

Kako bundeva može pomoći u njezi kože?

Bundeva je bogata antioksidansima i idealna namirnica za negu kože. Bogata je vitaminom A, alfa i betakarotenima, vitaminima C, K i E, te mineralima poput magnezijuma, kalijuma, cinka i gvožđa.

Evo nekoliko prednosti bundeve u nezi kože:

Bundeva sadrži voćne enzime i alfa hidroksi kiseline (AHA), koje dovode do lepše i glatke kože

Sadrži vitamin A i vitamin C koji pomažu omekšavaju kožu podsticanjem proizvodnje kolagena, što ujedno smanjuje znakove starenja

Cink u semenkama bundeve sjajan je za sve one koji imaju problema sa aknama; cink će vam pomoći da kontrolišete nivo hormona i proizvodnju sebuma na koži, kao i u zaceljivanju kože.

Bundeva

Shutterstock

 

Maska za lice od bundeve

Molekularna struktura bundeve je mala, pa lako može prodreti u kožu kada se koristi u obliku maske. Takođe, maska od bundeve dobra je za svaki tip kože.

Zbog mnogih prednosti bundevu danas koriste u raznim kozmetičkim preparatima i profesionalnoj nezi. Evo  jednostavnog recepta za masku od bundeve koju možete napraviti sami kod kuće.

Sastojci: 

Jedna supena kašika grčkog jogurta

Jedna supena kašika (svežeg ili skuvanog) pirea od bundeve
Jedna supena kašika manuka meda
Jedna supena kašika sode bikarbone.
Bundeva

Shutterstock

 

Priprema

Sve sastojke zajedno promešajte. Zbog sode bikarbone smesa će se malo naduvati. Maska za lice od nanosi se na prethodno očišćeno lice i ostavlja 10 – 15 minuta. Isperite toplom vodom, a potom hladnom vodom kako biste zatvorili pore. Moguć je lagani osećaj peckanja zbog sode bikarbone.

 

 

Komentari (0)
Loading