Svetlija kosa podmlađuje: Ne treba vam frizer, prelepe pramenove izvucite sami iz udobnosti svog doma, evo i kako!

Vesti 29.11.2023 17:04 0

Morate razumeti hemijski proces koji stoji iza izbeljivanja i procesa, a onda ćete možda moći da postignete dobar rezultat kod kuće...

kosa

Shutterstock

Ako razmišljate o tome da sami posvetlite kosu, otkrivamo Kako da posvetlite kosu kod kuće kao profesionalac i o čemu sve morate voditi računa.

Kada je reč o izbeljivanju kose, postoje dva načina da to uradite: profesionalno u salonu ili kod kuće. S obzirom na to da sama procedura nije jeftina, ideja da sami izbelite kosu deluje privlačno. Ali, najpre se dobro informišite. Kako izbeleti kosu kod kuće bez oštećenja, da li to uopšte treba da radite i kad je vreme da posao prepustite stručnjacima?

Farbanje kose

Shutterstock

 
Šta je izbeljivanje kose?

Izbeljivanje kose je upravo ono što mu ime kaže – korišćenje hemikalija u svrhu izbeljivanja kose. Iako izbeljivanje kose može zvučati zabavno i jednostavno, to je sve samo ne to. Pritom, ako imate crnu kosu i želite da pređete u plavuše, u kućnim uslovima to prosto nije realno. Ono što možete uraditi jeste da posvetlite kosu  za jednu do dve nijanse od trenutne boje. Naravno, to varira u zavisnosti od vaše prirodne boje kose. Ako ste plavuša ili brineta, imaćete više uspeha prilikom izbeljivanja kose kod kuće.

Da li je izbeljivanje kose kod kuće bezbedno?

Frizerka Šeron Doram ne preporučuje posvjetljivanje ili izbjeljivanje kose kod kuće. “Može biti opasnosti i možete napraviti veliku štetu”. Štaviše, ona ne savetuje nikome sa već farbanom kosom da izbeljuje kosu kod kuće, jer to “može narušiti zdravlje kose, izazivajući kovrdžanje, lomljenje, pucanje i isušivanje kose. Takođe ne predlažem nikome sa veoma tamnom ili kovrdžavom kosom da to uradi jer će rezultat uvek izgledati neprirodno. Tamna kosa može izgledati mesingasto, crvenkasto ili narandžasto“.

Frizer Džozef Rendal kaže da je jedina prednost „uradi sam“ beljenja možda cena. “Ali s druge strane, dobijate ono što plaćate. Morate razumeti hemijski proces koji stoji iza izbeljivanja i procesa, a onda ćete možda moći da postignete dobar rezultat kod kuće.”

Kosa

Printscreen/Instagram

 

Frizerka Kasandra Olivija se slaže sa svojim kolegama jer je videla puno “uradi sam” izbeljivanja koja su krenula po zlu i potpuno uništila kosu.

Ako vas navedeno nije odvratilo od toga da pokušate sami da izbelite kosu kod kuće i želite da eksperimentišete, nastavite da skrolujete.

Kako odabrati prave proizvode za kućnu upotrebu?

Izbeljivanje kose kod kuće uključuje mešanje sredstva za posvetljivanje, bilo tečnog ili pudera, sa razvijačem, kao što je vodonik peroksid, da bi se izvukao pigment iz kose. Sastojci su najveća razlika između izbeljivača i odgovarajućih boja koje se koriste kod kuće u odnosu na one koji se koriste u frizerskom salonu, piše Lepota i Zdravlje.

Sede

Shutterstock

 

Rendal objašnjava da proizvodi za posvjetljivanje kose profesionalnog kvaliteta imaju sastojke veće snage. “Obično, kućni kompleti ne nude isti nivo snage.” Ulaganje u komplet za izbeljivanje kose je bolje nego pokušavati da sastavite ono što vam je potrebno. „Dostupni kompleti su osnovni“, kaže Doram. “Obično sadrže prah i tečni izbeljivač, što olakšava nanošenje.”

Kako da posvetlite kosu kod kuće: Korak po korak

1. Preduzmite mere predostrožnosti

Za početak, uverite se da radite u dobro provetrenoj prostoriji i da nosite masku. “Dobra je ideja uložiti u profesionalnu pelerinu za bojenje kako biste sačuvali odeću”, predlaže Olivija. “Nosite odeću do koje vam nije stalo u slučaju da se tokom procesa izbeli. I pripremite svoj prostor tako što ćete odložiti stare peškire na umivaonik i pod i ukloniti sve što ne biste želeli da oštetite hemikalijama.”

Nema potrebe da perete kosu pre izbeljivanja. U stvari, što je kosa prljavija, to bolje! Šamponiranjem kose pre izbeljivanja može se ukloniti njena prirodna ulja, koja mogu isušiti kosu i kožu glave. Osim toga, kada koža glave ima dovoljno prirodnog ulja, manje je verovatno da će izbeljivač izazvati iritaciju.

2. Test

Pre stavljanja izbeljivača na celu kosu, Doram kaže da se prozvod najpre nanese na mali deo kose iza uha. “Ostavite izbeljivač da deluje vreme koje je predviđeno kako bi se utvrdili da li ga koža dobro podmnosi. Isto to uradite i sa tonerom. Ostavite ga dva do tri minuta i osušite test pramen pre nego što ga upotrebite po celoj kosi.“ Kada budete zadovoljni bojom i stepenom posvetljenja na test pramenovima, vreme je da nanesete izbeljivač na celu kosu.

3. Zaštitite liniju kose

Nanesite kokosovo ulje ili neku drugu zaštitu na vlasište. Izbeljivač je alkalni proizvod koji može da iritira vlasište (posebno ako je vaše osetljivo), tako da njegova zaštita može smanjiti rizik od iritacija, pa čak i svraba nakon farbanja.

4. Pomešajte izbeljivač

Pomešajte izbeljivač s tečnim razvijačem u plastičnoj posudi. Dodavanje razvijača u izbeljivač otvara kutikulu vlasi kako bi uklonila postojeću boju i omogućila joj da se posvetli.

kosa

Shutterstock

 

5. Razdelite kosu

Razdvojite kosu na četiri velika dela (dva pozadi i dva na vrhu). Svaki deo treba da bude čist i dobro razgraničen od sledećeg tako da možete lako naneti izbeljivač bez preklapanja na kosu.

6. Nanesite izbeljivač

Koristite četku za farbanje kose da naneti izbeljivač na kosu. Počnite tako što ćete se koncentrisati na potiljak i delove na kojima je kosa najtamnija, izbegavajući direktno nanošenje na vlasište (izbeljivač držite najmanje 2,5 cm od kože glave). Obavezno nanesite izbeljivač od sredine  nadole dok ceo deo ne bude dobro pokriven.

Nakon što je zadnji deo glave završen, nanesite izbeljivač na vrh glave, a zatim na prednje delove kose. Doram preporučuje da uzmete tanke pramenove kose koji uokviruju lice i da ih odvojite od ostatka kose folijom. “Pazite da kosa koju osvetljavate ne dodiruje ostatak kose.”

7. Obradite i isperite

Podesite tajmer na 30 do 45 minuta i pustite da se kosa izbeljuje. Kosa bi trebalo da postane banana-žuta, a ne narandžasta ili crvena (osim ako to nije baš ono što želite). Zatim isperite izbeljivač vodom i prosušite peškirom. Takođe možete poprskati kosu vodom kako biste sprečili dalje posvetljavanje. Ponavljajte dok ne postignete željenu nijansu.

Tuširanje

Shutterstock

 

8. Šamponiranje i ispiranje

Šamponirajte kosu nežnim šamponom dok izbeljivač potpuno ne ponestane. Sav izbeljivač mora biti uklonjen sa kose. U suprotnom, ako se osvetljivač ili razvijač zadrže u kosi, to može uticati na njeno zdravlje i nivo vlage.

9. Nanesite toner

Nanesite toner na kosu da biste postigli pravi ton, ali ga koristite samo ako izbeljivač uzrokuje da kosa izgleda previše svetla, pepeljasta ili mesingana. Ili ako želite da kosi dodate hladne ili tople tonove. Nanesite toner po celom vlasištu i ostavite da deluje 10 minuta. Zatim ga isperite šamponom. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Idealna je, ne samo za svaki dan, nego i za neke svečanije prilike 🤩 #najzena #frizura #pundja #fypシ #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading