Podmladite organizam iznutra: Ajurvedsko bilje koje stimuliše kolagen i usporava starenje

Slobodanka Ćorić Vesti 07.11.2023 11:09 0

Kada je koža zdrava, ona se regeneriše i redovno stvara novi kolagen i održava kožu glatkom, čvrstom i zategnutom. Kolagen daje našem telu strukturu, snagu i elastičnost dok istovremeno zamenjuje mrtve ćelije kože i istrošena tkiva

zatezanje lica

Shutterstock

Da bi naša koža bila elastična, lepa i blistava, potreban joj je najvažniji sastojak – kolagen. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu. Nalazi se u koži, mišićima, kostima, vezivnom tkivu, gastrointestinalnom traktu, materici, krvnim sudovima, pa čak i zubima.

Kada je koža zdrava, ona se regeneriše i redovno stvara novi kolagen i održava kožu glatkom, čvrstom i zategnutom. Kolagen daje našem telu strukturu, snagu i elastičnost dok istovremeno zamenjuje mrtve ćelije kože i istrošena tkiva. Kada su u pitanju zglobovi i tetive - povezuje ih kao lepkom

Nezdravi faktori

Proizvodnja kolagena prirodno opada kako starimo. Smanjenje proizvodnje kolagena dovodi do suvoće kože i kose, smanjenja elastičnosti kože, pojave bora, ukočenosti i bolova u mišićno-skeletnom sistemu. Pored prirodnog starenja, štetni faktori kao što su UV zraci, zagađenje, dim cigareta, nezdrava ishrana i stres izazivaju stvaranje slobodnih radikala u telu.

Ovi slobodni radikali su jedan od najvećih uzroka propadanja kolagenih vlakana, stanjivanja kože i ubrzanja procesa starenja. Kako povećati kolagen prirodnim putem? Iako ne možemo da izbegnemo starenje, svakako ga možemo usporiti konzumiranjem visokokvalitetnog izvora kolagena kroz lekovito bilje i namirnice koje su bogate ojasom – vitalnom energijom.

Idealna dijeta za izgradnju ojasa je ona koja se preporučuje za smirivanje vata doše, a uključuje hranu kao što su… ghee puter dušo figs orasi (bademi, orasi) avokado pomorandže šargarepa semenke (suncokret, lan) bobice i narandžasto voće tamnozeleno povrće

Protivupalni začini poput kurkume, đumbira i cimeta čiste krv, limfu i jetru i podmlađuju, revitalizuju i regenerišu ceo organizam. Redovna masaža prirodnim uljima je još jedan način podmlađivanja kože i tela.

Devičansko susamovo ulje, ulje slatkog badema i kravlje mleko su veoma efikasni u održavanju kože nežnom, mekom i zategnutom. Punomasno kravlje mleko hrani kožu i vraća joj čvrstinu, povećava kolagen i daje joj sjaj.

5 ajurvedskih biljaka koje stimulišu kolagen i odlažu starenje

Ajurveda preporučuje upotrebu određenih biljaka koje obnavljaju ćelije tela, regenerišu telo i odlažu simptome starenja. Takve biljke ajurvedska medicina visoko ceni kao rasaiane ili biljke koje podmlađuju i produžavaju život. Oni su ključni deo Panchakarme i raznih terapija za podmlađivanje i lečenje tela i uma. Biljne rasaiane se preporučuju osobama starijim od 35 godina za dugovečnost i revitalizaciju.

1. Guduči

U ajurvedskoj medicini, guduchi se smatra jednom od tri biljke amrit. Sanskritski izraz amrit doslovno znači "nektar besmrtnosti". Tri biljke koje sadrže ovaj amrit su guduči, beli luk i haritaki. Guduchi je cenjen u ajurvedi zbog svojih detoksikacionih, podmlađujućih i antireumatskih svojstava. Poboljšava i jača imuni sistem, oživljava kožno tkivo i leči razna upalna stanja na koži.

2. Ašvaganda

Ašvaganda je jedna od najprepoznatljivijih biljaka u ajurvedskoj medicini. Kao rasaiana, ašvaganda promoviše mladost i mentalno zdravlje i može pomoći u sprečavanju bolesti i efekata starenja. Ašvaganda pomaže u brzoj regeneraciji i podmlađivanju ćelija, posebno onih koje se odnose na kožu. Redovna konzumacija ove biljke poboljšaće čvrstinu i kvalitet kože i doprineti njenom mladalačkom i blistavom izgledu.

3. Ginseng

Ginseng je fantastična biljka koja pozitivno utiče na celokupno stanje svakog tipa kože. Sadrži puno eteričnih ulja, ugljenih hidrata, vitamina i mikroelemenata koji sprečavaju prerano starenje kože. Ginseng takođe normalizuje metaboličke procese, tako da može da aktivira sintezu kolagena, "proteina mladosti". Fitokemikalije prisutne u ovoj biljci bore se protiv znakova starenja, stimulišu regeneraciju ćelija kože, zaglađuju bore i sprečavaju pojavu novih bora. Ove fitokemikalije takođe pomažu telu da se oslobodi slobodnih radikala koji se akumuliraju kada je naša koža izložena zagađenju i suncu.
 

4. Amalaki (Amla)

U Charaka Samhita - jednom od osnovnih tekstova ajurvedske medicine - piše: „Od svih rasaiana, amalaki je cenjena kao jedna od najmoćnijih i najhranljivijih: amalaki je najbolja biljka za podmlađivanje. " Amalaki je odličan izvor antioksidanata i vitamina C koji pomažu telu da se bori protiv raznih bolesti. Njegova svojstva podmlađivanja učvršćuju kožu, smanjujući znake starenja i na taj način čineći našu kožu sjajnom i glatkom. Pored kože, amalaki takođe ima vidljive efekte na rast, teksturu i snagu kose.

5. Gotu kola

Gotu kola je drevna ajurvedska biljka koja je izuzetno važna i efikasna protiv starenja. Od davnina se smatra "svetom biljkom" koja promoviše dugovečnost. Bogat je flavonoidima i antioksidansima koji jačaju i zatežu kožu i povećavaju proizvodnju kolagena, smanjujući tako pojavu vidljivih znakova starenja. Gotu kola podstiče zarastanje kože, ublažava upale, regeneriše nervne ćelije, leči celulit i podržava zdravlje krvnih sudova. Ova svestrana i važna ajurvedska biljka takođe podstiče opšte blagostanje tela i povećava mentalne funkcije, zbog čega je poznata kao tonik za mozak i nerve.

 
Komentari (0)
Loading