Zašto nije dobro da nosite torbu prepunu stvari i evo zbog čega su štikle i tašna opasna kombinacija!

Vesti 04.07.2023 16:15 0

Bolovi u vratu, ramenima i leđima su sve češća pojava, a tome bez sumnje doprinose i torbe koje svakodnevno nosimo

Moda

Shutterstock

Stručnjaci su upozorili da često nošenje prepune i teške torbe, ali i štikli može da ostavi posledice po muskulaturu, piše Informer.

Američki fizioterapeut Dong Džons kaže da težina torbe može ozbiljno da našteti zdravlju, što se pogotovo odnosi na žene, koje su sklone da u svojoj torbi nose i šta treba i šta ne treba.

– Nošenje punih tašni na jednom ramenu ili na ruci po ceo dan posle izvesnog vremena ugrožava držanje, što se sigurno loše odražava na vrat i leđa – objašnjava on.

Posle 17 godina rada i iskustava sa brojnim pacijentkinjama, Džons ističe da su posledice nošenja prenatrpanih tašni još gore za one koji ne vode aktivan život, već većinu vremena provode radeći u kancelarijama, a kod kuće sedeći ispred televizora.

– Najgore su tašne koje se nose na ramenu. Male ručne tašne daleko su bolje, zbog ograničenog prostora jer u njih stane nekoliko stvari. Moj tim je istraživao i otkrio da u tašnama koje se nose o ramenu u proseku ima do 25 predmeta – otkriva on.

Štikle i tašna opasna kombinacija

Ženu koja nosi tešku tašnu na ramenu i ujedno hoda na visokim štiklama posle pola sata zaboleće vrat, leđa i kolena.

– Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi torba pomereno je unazad, a ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa. Što je teret teži, veći je pritisak n azglobove, pa se oni troše, a kolena se opterećuju – objašnjava doktor Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara.

Ova studija pokazala je da je prosečna težina ženske torbe oko 3 kilograma, a napravljena je i skica izgleda žene koja nosi takvu tašnu s kaišem na istom ramenu. Ona obično ima spušteno rame i često izdužene nervne koji idu iz vrata u ruku, a često se žali na bol i osećaj trnjenja u ruci.

– Torba s laptopom najčešće je najteža, pa su bolovi intenzivniji, a rančevi, s druge strane, nisu problem sve dok se nose na oba ramena – zaključuje Džons.

Komentari (0)
Loading